Nadia Tahir

Angeläget musikspecial med Nadia Tahir

The Radio Dept. på Pustervik. Foto: Pontus Johansson

The Radio Dept. på Pustervik. Foto: Pontus Johansson

 

      Angeläget musikspecial

I veckans sista angeläget djupdyker Nadia Tahir i Göteborgs musikliv. Musikjournalisten Johan Lindqvist snackar Håkan Hellströms tredje Ullevi-år, arrangören Peter Nordenström berättar om vad som händer bakom kulisserna och reporter Jakob Adolfsson summerar the Gothenburg sound. Detta och mycket mer i Angeläget musikspecial! 


Nadia Tahir
nadia.jl15@edu.ljungskile.org

Angeläget med Nadia Tahir

 

img_0345

Skönt surr. Nadia Tahir dyker djupt i presidentvalet.

 

      Angeläget - Nadia Tahir

I dagens andra och sista avsnitt av Angeläget med Nadia Tahir och Ayar Alarcón blir det en djupdykning i det amerikanska presidentvalet, Donald Trump och konsekvenser av hans vinst. Vi hör Dick Durevall, professor i nationalekonomi prata om ekonomiska konsekvenser, och amerikanen Jeff Cabot, som bott i Sverige i 27 år, prata om sin besvikelse över resultatet. Reporter Jonathan Larsson levererar färska nyheter och berättar vad kändisar tyckt om valutgången. 

Nadia Tahir
nadia.jl15@edu.ljungskile.org

Radio: Utanförskap

Angelägets specialavsnitt handlar om olika typer av utanförskap. Ni får bland annat höra om när samlande går överstyr och hur man som kille kan bli bemött när man sysslar med ridning. I studion hör vi den alltid lika charmante Ayar Alarcón och vid hans sida sin alldeles egna Sancho Panza, Eric Thorlin.
Trevlig lyssning!

      utanforskap-program

Inget flyktingboende på Turisthotellet

Folktomt. Vad som händer med Turisthotellet återstår att se. Foto: Ayar Alarcón

Ovisst. Vad som händer med Turisthotellet återstår att se. Foto: Ayar Alarcón

Det blir inget HVB-boende på Turisthotellet i Ljungskile. LN fick informationen på onsdagen, och personalen meddelades under tisdagen.

– Det kommer inte att bli ett hem för ensamkommande, säger Harry McNeil, vd på Hero Sverige AB. Göteborgs stad har meddelat att det inte finns något behov längre.

Ibrahim Hoti, som informerade personalen i tisdags, är regionchef på Hero Sverige AB.

– Det är blandade reaktioner från personalen, säger Ibrahim Hoti. De har gjort ett fantastiskt jobb i uppstartsfasen och förberett ett jättefint boende. De har fått sitta och vänta väldigt länge på att det ska komma barn. Det är klart att personalen blev jättebesvikna. Vissa visade det mer än andra. De hade sett fram emot att få arbeta tillsammans.

Hur känner du själv?

– Det känns oerhört tråkigt att den inte blir av. Jag har varit med sedan starten i februari. Vi har haft informationsmöten och möten med Uddevalla kommun och Göteborgs stad. Vi har jobbat med rekrytering i rekryteringsprocesser. Så det är klart att det inte känns roligt. Men det är ju inte någons fel. Det kom inga ensamkommande barn, helt enkelt.

Osäker framtid

Fastighetsägaren Hans Jonasson fick informationen i veckan om att Göteborgs stad och Hero Sverige AB bestämt sig för att inte bedriva HVB-boende för ensamkommande barn i fastigheten. Hans Jonasson har sedan i somras misstänkt att det skulle bli så här.
– Det finns ju ingenting som tyder på att flyktingsituationen från i höstas ska upprepa sig, säger Hans Jonasson.

Hero Sverige AB har ett tecknat ett tvåårigt hyresavtal med Hans Jonasson som sträcker sig till sista januari 2018.
– Jag misstänker att de kommer vilja förvalta fastigheten på något sätt under den perioden. Så vad det blir istället är det egentligen Hero som kan svara på. Det vet inte jag, säger Hans Jonasson.

Siffror i korthet

  • Göteborgs stad har avtal med Hero Sverige AB under perioden 1 juli 2016 – 30 juni 2017
  • Kostnad för belagd plats/dygn 1700 kr
  • Kostnad per vilande plats/dygn 1500 kr
  • Turisthotellet har 24 platser
  • Kostnad per dygn: 24 x 1500 = 36 000 kr
  • Kostnad för hela avtalsperioden: 677 x 36 000 kr = 24 372 000 kr
  • HVB-boendena finansieras med statliga medel

 

Joacim Österstam
joacim.jl15@edu.ljungskile.org

Hemmakockens ständiga déjà vu

Krönika: Dags att höja nivån i dagens matlagnings-tv, tycker Nadia Tahir. 

”Ett litet tips är att rulla chilin mellan handflatorna på det här sättet. Sedan kan man skära av toppen – och nu ska ni få se på tricket – hälla ut kärnorna. Smart, va?”

I åratal har vi lyssnat, tittat och inspirerats. Tipsen har haglat tätare än kön till Elgiganten på annandagen, och konceptet matlagnings-tv är fortfarande hett. Mästerkockarna avlöser varandra i rask takt och kokböcker befinner sig i försäljningstoppen i vanlig ordning. Middagstips på morgonen gör oss medvetna om att att det är fisk vi ska äta i kväll; och glöm inte att en trasa under skärbrädan gör att den håller sig på plats.

Jag är en av de många lättpåverkade tv-älskare som googlar Leila Lindholms recept samtidigt som jag ser henne ringla smält choklad över Nutella-cupcakes. Jag vet, efter tjugofem avsnitt av Hela Sverige bakar, vad begrepp som ”kalljäsning” och ”sifon” innebär. Jag är inte särskilt bra på att laga mat eller baka – men jag snappar upp det jag ser.

Men jag kan väl inte vara den enda? Det kan väl inte bara vara jag som frångått grundnivån efter alla dessa år av instruktiv mat-tv? Gemene man kan väl, efter all denna buljongdoftande utbildning, slänga ihop en schysst asiatisk biffsallad eller göra en vanlig tartarsås?

Tydligen inte. Trots femtioelva program med Jamie Olivers salivskvätta tomatpasta får jag fortfarande tips om att servera på en skärbräda för en mer rustik upplevelse, och att inlagd vitlök går att hitta i välsorterade matbutiker. Trots tvåhundra säsonger av allt med Gordon Ramsey delar han, denna proffskock, fortfarande med sig av rådet att behålla skinnet på kycklingen när man helsteker den i ugnen.

Det räcker nu. När ska tv-bolagen, kockarna, industrin, FOLKET enas om att det är dags att höja ribban? När har vi sett vår sista tv-kock frenetiskt banka kärnorna ur ett halverat granatäpple med en matsked?

Jag väntar med spänning. Tills vidare står tv:n på i periferin.

”När ni nu försöker er på den här grytan där hemma – glöm för all del inte att ta ur lagerbladen innan ni äter. Det är inte så kul att få ett sånt i munnen!”