Maria Johansson

Säsongspremiär! Idag med Erika Dahlin Jönsson

Nytt. Dagens programledare Erika Dahlin Jönsson strax innan sändning. Foto: Alex Bergstam

Angeläget. Dagens programledare Erika Dahlin Jönsson strax innan sändning. Foto: Alex Bergstam

Radio. I veckans Angeläget tar vi bland annat pulsen på centrumhandel i Ljungskile och liverapporterar från matjordens dag.

 

Hellre tekaka än surdeg

maria

KRÖNIKA: Maria Johansson konstaterar att det är surdegens dag i morgon och förstår inte varför.

På ett köksbord som saknar fläckar och smulor står en kopp rykande kaffe. Fast det är mer än så, en välpolerad Moccamaster har bryggt det och kaffebönorna är malda på egen hand. Det är inte fy skam, i alla fall inte i bloggvärlden. Till höger ligger en delad avokado och en liten sked perfekt placerad. Avokadon är sådär perfekt mogen och fint grön, det hör liksom till. Ett glas färskpressad juice är också ett måste, likaså nybakade surdegsfrallor och lite utströdda blomblad runt omkring. Detta är en av synerna jag sällan går miste om när jag rutinmässigt scrollar igenom bloggar på morgonkvisten.

Surdegshetsen må vara någorlunda överspelad, men på bilder för frukostinspiration spelar surdegsfrallan tydligen fortfarande en betydande roll. Lite som ett tidlöst måste för den perfekta frukostbilden.

Jag ser dock inte tjusningen i brödet. Jag har funderat fram och tillbaka flera gånger, ödslat mycket tid och fortfarande inte kommit fram till något vettigt svar. Har jag fel pålägg? För lite smör? Vad är det jag missar egentligen. När brödet kommer i kontakt med bloggelitens smaklökar tycks de ge en upplevelse likt eufori, något jag aldrig kommit i närheten av.

Jag skulle aldrig komma mig för att baka bröd tidigt på morgonen, inte på kvällen heller för den delen. Däremot har jag i andra situationer testat surdeg och det är inte bara en, två eller tre gånger. Vid flera tillfällen har jag fallit för grupptrycket och beställd en surdegsmacka som kostar dubbelt så mycket som övriga mackor. Varje gång blir ett nytt bevis på att mackan smakar okej, inte mer än så.

Antingen är jag ingen surdegsmänniska eller så är det min olust att betala alldeles för mycket för en brödklump som hindrar mig från denna exceptionella smakresa. Allt tjat om den krispiga skorpan, de stora hålen och den karaktäristiska smakupplevelsen gör mig mätt innan jag ens hunnit ta min första tugga av det glorifierade brödfanskapet.

Är det verkligen så gott? Vad hände med Skogaholmslimpa? Och tekakorna? De med barndomen förknippade guldkornen hamnar helt klart i skymundan. Jag vill slå ett slag för dem! Jag lovar, de är minst lika goda och betydligt mycket billigare. Om du inte har ett glödande intresse för brödbak och tidiga morgnar vill säga.

Men till alla surdegsälskare – det är okej, älska på, eller förresten spara er till i morgon. Då är det trots allt surdegsdagen.

Maria Johansson
maria.johansson.lju@folkbildning.net