Eric Thorlin

Radio: Faktum – mer än bara gatutidning

img_0968

Det sociala utanförskapet är ett bestående samhällsproblem. En ständigt aktuell diskussion. Tidningen faktum fyller 15 år och antal försäljare ökar successivt.
– Nu är det inte längre bara hemlösas tidning, utan även invånare i ett socialt utanförskap, säger Sarah Britz, Chefredaktör på Faktum.

      faktum

I början på 2000-talet åkte Maria Hanseblad, aktivist och social entreprenör, som nyutbildad journalist upp till Stockholm och träffade Per Englund för att starta en typ av Situation Stockholm för Göteborg.

– Det är viktigt att komma ihåg att sälja faktum är ett jobb, inte välgörenhet. Försäljarna köper tidningen av oss för 25 kronor och säljer för 50 kronor. Sedan kan de inte lämna tillbaka dem, säger Sarah Britz.

Det hela började bland en grupp sociala entrepenörer som såg att den dåvarande hemlöshetspolitiken var bristfällig i Göteborgs kommun. Det var mycket uteliggare, främst alkoholiserade män som låg och sov på parkbänkar.

– Det var verkligen ingen hållbar situation för de här människorna, säger Sarah Britz

Under ett års tid arbetade de mot politiker och företag för att samla in pengar. Efter vunnet stöd från både politiker och företag började det på riktigt. Under första året var det svajigt. Nära till konkurs. Stödgalor för att hålla sig på benen.

Idag, 15 år senare, finns faktum i hela Götaland, Skåne och Småland. Tre huvudkontor och 550 registrerade försäljare. Hanseblads initiativ till tidningen har hjälp många ur utanförskap. Anders, som egentligen heter något annat, lyckades med hjälp av försäljningen ta sig ur sitt alkoholmissbruk på egen hand.

– Jag sköter numera min hyra, min hälsa och känner livsglädje, säger Anders.

Maria Johansson
Eric Thorlin

Radio: Miljötänk går lätt i uppförsbacke

Vårdcentral

Enkät: Ingrid, Sorin och ytterligare en Ljungskilebo tycker till om elcyklar.

      ENKÄT Elcyklar i NU-sjukvården

 

Sedan årskiftet har Västra Götalandsregionen gjort en klimatväxling. Växlingen har gått ut på att, bland annat, försöka få miljövänliga resealternativ för kommunanställda. NU-sjukvården blir bland de första som får prova på eldrivna cyklar.

Det handlar om totalt 14 cyklar som sprids ut till vuxenpsykiatrin i Fyrbodal. I Uddevalla hittar man sex av dessa.  En elcykel kan kosta mellan sex och nio tusen kronor och pengarna kommer ifrån avgifterna för miljöpåverkande tjänsteresor enligt klimatväxlingen. 

– Vi gör många hembesök hos patienterna och har redan vanliga cyklar som vi använder, säger Aase Eriksson, vårdenhetschef, i ett pressmeddelande.

Men förhoppningen är att de nya cyklarna ska locka fler att välja cykeln istället för bilen.

Miljötänk inget nytt

I Uddevalla med alla sina backar är det kanske inte se konstigt att intresset för cyklarna varit stort. Men Ingrid Larsson, miljösamordnare i NU-sjukvården, menar att det finns ett starkt miljötänk i grunden inom NU-sjukvården.

– NU-sjukvården var först ut med att rena lustgasen från förlossningen och nu är vi först med att få elcyklar. Det visar att det finns ett stort intresse för miljöfrågor hos oss, står det i pressmeddelandet.

Ambitionen är att alla som ansöker om en cykel ska få en. Det går att ansöka fram tills november och alla verksamheter inom NU-sjukvården är välkomna att ansöka, säger Jenny Sjöstedt, miljöstrateg inom VGR i ett pressmeddelande.         

Maria Johansson
maria.jl15@edu.ljungskile.org
Eric Thorlin
eric.jl15@edu.ljungskile.org
Erika Dahlin Jönsson
erika.jl15@edu.ljungskile.org

Ett snedsteg – och häxjakten inleds

eric

KRÖNIKA: Misstag kommer man inte undan. Ett snedsteg kostar dig idag mer än någonsin tidigare. Allmänheten är skoningslöst och tvekar inte en sekund innan man fråntas alla tidigare framgångar.

Jag var på resa genom Skottland. Jag skulle sova en natt hemma hos en skotte som drev ett litet bed and breakfast. Vi bestämde att han skulle plocka upp mig på flygplatsen. Vi småpratade lite i bilen och han berättade om sakerna vi såg utanför bilfönstren.
– Den bron vi kör över, den har jag byggt. Men kallar de mig för Ian brobyggaren för de?
Det var med en irriterad underton. Vi körde vidare.
– Ser du skolan där? Jag var med och byggde den, kallar de mig för Ian skolbyggaren för de?
Stämningen i bilen blev dålig. Jag visste inte vad jag skulle svara. Vi kom fram till hans lilla B&B som var en mysig liten stuga. Han tittade på mig och jag såg att han var rasande.
– Jag driver ett framgångsrikt bed and breakfast, kallar de mig för Ian B&B-ägaren för det? NEJ!
Men så sätter man på ett får…

Helt ärligt har jag aldrig varit i Skottland, men när jag hörde denna historien började jag fundera. Det spelar ingen roll hur mycket gott man gör för ett ”litet” snedsteg definierar en för all framtid. Det finns flera exempel på detta. Det tidigare fotbollslandet numero uno, Brasilien, kanske aldrig mer blir det samma efter 1-7 förlusten mot Tyskland i VM 2014. De bragder, framgångar och segrar landet ackumulerat under decennier, bortglömde på bara några minuter.

Rikard Palm känner ni till honom? Nyhetsuppläsaren som hade lite problem med uttalet på Pennelope Cruze. Penélope Crusoe? Penelope Cruz skall det vara. Ett misstag som han kommer få betala för resten av sitt liv. Är det rimligt?

Den tidigare barnprogramledaren ,Ola Lindholm, som 2011 blev ”koks-Ola” med hela svenska folket. Då dömdes han för narkotikabrott mot sitt förnekande. Han blev då uthängd i media och förlorade sitt jobb som chefsredaktör för Kamratposten. SVT stoppade också inspelningen av programmet Wild kids. Skall verkligen lite vitt under näsan sätta käppar i hjulen för Ola?

Ja, det ska det. Men detta ständiga hyckleri gör mig mörkrädd. Mikael Persbrandt, Tommy Körberg och Plura, tre giganter inom underhållnings branschen. Tre män som blivit dömda för samma brott. Men detta har inte skadat dom, utan snarare bidragit till en uppbyggnad av myten om de som stjärnskott på den svenska kändishimlen. Något som vi har media att tacka för. Så för att vara säker på att ens anseende skall förbli intakt finns det ,tyvärr, bara en sak man kan göra. Se till att ha Malou von Sivers nummer på speed dial och boka tid för en snyfthistoria på bästa sändningstid.