Ellen Andersson

Storseger för Öppen kyrka i församlingsvalet

Olof Berg och Öppen kyrka är därmed klara för fyra nya år i kyrkofullmäktige.

På valdagens kväll kom till sist resultatet i församlingsvalet. Öppen kyrka vinner även det här valet med förkrossande 77,28 procent av rösterna. Det är en ökning med nästan 25 procent från 2013, då man fick 52 procent. Eftersom Socialdemokraterna valde att inte ställa upp i årets församlingsval har dessutom Öppen kyrkas mandat ökat från 13 till 19. Frimodig kyrka får framöver nöja sig med 6 mandat i kyrkofullmäktige.

Redaktionen har packat ihop och lämnat församlingshemmet för den här gången. Här kan du ta del av vår rapportering från kyrkovalet.

Läs vår direktrapportering (avslutad) från valet.

Vi skrev även om åsikterna kring partipolitisk inblandning:

Delade åsikter om partipolitisk inblandning

Till sist sammanfattade vi valet och dess deltagande:

”Min gissning är att valdeltagandet är högt”

Direkt: Kyrkovalet i Ljungskile

Hemgården, Ljungskile församlingshem. Detta är en av fyra vallokaler i Ljungskile valdistrikt. Foto: Johan Lindahl

Välkomna till vår live-rapportering i kyrkovalet i Ljungskile! Vi uppdaterar löpande med text, bilder och ljud från valet. 

 

Vallokalen i Ljungskile församlingshem, Hemgårdens lokaler. Foto: Hampus Eklund

10:34 – Nu är vi på plats. Jag, Johan Lindahl kommer att sköta liverapporteringen och reportrarna Gustav Löfstrand och Hampus Eklund ger er röster från nomineringsgrupperna och allmänheten. Olof Berg i valnämnden berättade precis att de har haft 10 procent förtidsröstning, hela 280 personer har valt att rösta i förtid. Det är ungefär dubbelt så många som i fjol.
– Det känns häftigt kan jag säga, säger han.

10:45 – Så här långt har det varit täta besök i vallokalen, vad jag kan se. En av kandidaterna för Öppen kyrka håller med.
Väljarna har strömmat in sedan klockan nio, säger Kristin Egestål från Hälle.

Gisela Haselhofer tycker att det är självklart att man ska rösta, och för henne finns det bara en nomineringsgrupp i valet. Foto: Johan Lindahl

11:11 – Nu bjuds det på kaffe och kanelbulle i ankomsthallen. En som tog tillfället i akt var Gisela Haselhofer från Ljungskile. Hon vill inte avslöja vad hon ska rösta på, men för henne var det ett självklart val.
– Det är självklart att man ska rösta, och det är synd att inte fler yngre förstår det, säger hon.

 

Yvonne Lundin och Christina Lindgren fixar krocket-spel utanför vallokalen. Foto: Hampus Eklund

11:44 –   Även om Ljungskile har ett högre valdeltagande än övriga Sverige , anstränger de sig för att locka ytterligare barnfamiljer. Därför kommer det finnas möjlighet att spela krocket och kubb mellan 12-18. Det bjuds även på kaffe och bullar och för barnen kommer det finnas möjlighet till ansiktsmålning.
Det här är något nytt vi gör för valet. Vi visste ju inte hur det skulle bli för väder, men det här är ju perfekt, säger Christina Lundgren medan hon ställer upp crocketbanan.

John Bilén, 18 år från Ljungskile gör sitt första val. Foto: Johan Lindahl

12:08 – Även om det är mestadels äldre, så tittar det även in en och annan yngre människa. John Bilén från Ljungskile röstar i dag för första gången.
– Nu när jag har åldern inne så passar jag på att rösta, mest för att jag kan, säger han.

12:34 – Reporter Gustav Löfstrand har pratat valdeltagande med Ann-Kristin Falkeby i valnämnden.
Radioinslag och artikel kan du lyssnas och läses här:
http://www.ljungskilenyheter.se/?p=11281

På bilden från vänster: Anna Lena Lundström, valförrättare, Asta Skåring vice ordförande i Forshälla valkrets. Jan Hovensjö har lämnat sin röst. Foto: Hampus Eklund

12:41 – I Forshälla finns 1 901 röstberättigade medlemmar. Av dessa har 100 personer röstat sedan vallokalen öppnade klockan 09.00 och omkring 30 har röstat i förtid. Här var det 15 procent valdeltagande i valet 2013, också det över snittet. På plats har vi reporter Hampus Eklund.

Forshälla använder sig av samma strategi – aktiviteter för yngre.

13.19 – Vid Forshällas vallokal arrangeras ”Barnens dag”, där det finns en hoppborg för barnen. Det bjuds också på korv med bröd och fika. Reporter Hampus Eklund har pratat med Församlingspedagogen Annie Widdgård på plats.

      Församlingspedagogen Annie Widdgård

Josefin Lundberg Abrahamsson från Ljungskile var en som fick säga sitt under Gustav Löfstrands enkät.

13:26 – Gustav Lövstrand har här i Ljungskile frågat några väljare bland annat varför de röstar. Lyssna på det nedan:

      Josefin Lundberg Abrahamsson; Jag har en skyldighet

16:08 – Hampus och Gustav har pratat med både nomineringsgrupper och partipolitiker om partiernas inblandning i kyrkovalet:
http://www.ljungskilenyheter.se/?p=11304

16:09 – Redaktionen packar ihop för dagen. Tack till alla som följt och Ljungskile församling för gästvänligheten. Ikväll återkommer vi med valresultat!

Här är Ljungskile Nyheters redaktion 2017

Ljungskile Nyheters redaktion 2017. Från vänster Melker Tollstén, Hampus Eklund, Johan Lindahl, Nils Lolk. Mitten från vänster Johanna Svensson, Gustav Löfstrand, Malin Söderberg. Främre raden från vänster Anna Silfverstolpe, Emma Liimatainen, Joakim Nilsson och Ellz Skogström. Frånvarande: Elin Gustafsson Foto: Ellen Andersson

Vad vill du veta om Ljungskile med omnejd? Eller har du nyhetstips? Nästa vecka startar Ljungskile Nyheter sitt redaktionsarbete. Hör av dig till ln@ljungskile.org om du har tips eller förslag på ämnen som du vill att vi rapporterar om. Vi hörs! /Redaktionen

Bildspel: besök i tomteverkstaden

Steg ett

Bild 1 av 7

Tomten är från början en träbit. Foto: Johan Erkki

När det lackar mot jul förvandlas Åke Anderssons snickeri till en tomteverkstad. Strax utanför Ljungskile börjar jultomten sin resa, från träblock till högtidsdekoration i hemmen.

Det är inte bara tomten som har fullt upp i december. Även hans hantlangare får stå i. Åke Andersson har ärvt faderskapet till Ljungskiletomten, som har sina anor från 1959.
– När jag gick i skolan praktiserade jag och fick såga tomtar. Då visste jag inte att jag skulle ta över tillverkningen en dag, säger Åke Andersson.

Under praktiken fick Åke Andersson lära sig allt om trätomtar av Axel Emanuelsson, upphovsman till Ljungskiles egen tomte i trä. I dag träffas arvingen och den 97-årige upphovsmannen någon gång per år. De senaste fem vintrarna har Åke Andersson snöat in sig på tomtar.
– Axel tycker att det är roligt att tomtarna lever vidare. Tomtetillverkningen låg nere i några år. Då var det många som var på mig och tyckte det vore synd om tomten försvann. Men nu är den vid liv igen, säger Åke Andersson.

På snickeriet i Resteröd mullrar maskinerna mer än närliggande E6. Alla 500 tomtar tillverkas för hand. Bandsågen lämnar en stark trädoft när tomtens konturer tar skepnad. På björkträt är mallen uppmålad. Några planer på att lämna designen finns inte.
– Det är efter gamla modeller och mallar som vi använder. Det vill jag inte ändra på. Jag vill bevara ursprungsmodellen, säger Åke Andersson.

Åke Andersson tror att Ljungskiletomten är ortens motsvarighet på dalahästen.
– Jag har sett bilder från butiker med Ljungskiletomten och dalahästen på samma bild. Det är kul att tomten placerar Ljungskile på kartan, säger han.

Tillverkningen sker inte året om, även om Åke Andersson medger att ett tidigare startdatum för att undvika julstressen vore på sin plats.
– Egentligen skulle vi ligga på lite mer på sommaren. Men det säger vi varje år. Det blir mest på höstkanten. Vi hinner inte riktigt med och det är mycket annat som ska göras inför jul, säger han.

Kollegan Lennart Snabb visar att arbetet inte är helt riskfritt. Hans händer vittnar om att trä kan vara besvärligt att arbeta med.
– Lite blodvite om dagen får det vara. Man stöter i något och får lite småsår, men det hör till, säger Lennart Snabb som ska ta tag i tomtemålningen.

Produktionslinjen är inte helt olik tomteverkstaden på Kalle Ankas jul som går i ett hisnande tempo för att hinna med till julafton.
– Det är den rutiga färgen som saknas. Annars är det väldigt likt, säger Åke Andersson och skrattar.

Johan Erkki
johan.erkki.lju@folkbildning.net

Bildspel: livet på trikåfabriken

Trogen fabriksarbetare

Bild 1 av 6

Åke Hermansson arbetade på trikåfabriken i 49 år och än i dag har han inte lämnat skutan helt. Ibland kommer han förbi fabrikslokalerna och tittar till de gamla stickmaskinerna. Foto: Matilda Sädås

Som fjortonåring satte han för första gången sin fot i fabrikens lokaler. 49 år senare skulle Åke Hermansson bli siste man att stämpla ut från Resteröds trikåfabrik.

Han ställer ner kartongen med en duns på bordet. River försiktigt upp tejpbiten som hjälpt till att hålla lådan stängd och plockar upp ett litet fotografi. På bilden står en reslig man iförd en mönstrad skjorta och ler. Bredvid sig har han en stor stickmaskin.
– Det där är jag, säger Åke Hermansson och skrattar till.

Fotografiet är taget någon gång under fabriksarbetarens yrkesverksamma år på Resteröds trikåfabrik i Ljungskile. Förutom bilden på honom själv har han flera andra svartvita fotografier i kartongen. Alla skildrar de tidigare kollegor i fabrikens lokaler vid utförandet av sitt arbete.
– När fabriken la ner 2010 såg jag till att spara de här fotografierna. Fabriken betyder fortfarande mycket för mig, så det känns kul att ha kvar, säger Åke Hermansson.

14 år gammal fick han 1961 jobb på Resteröds trikåfabrik. Till en början var han i stickeriet, men med tiden fick han arbeta i både tillskärningen och på lager. Dessutom har han varit arbetsledare och symaskinsreparatör för fabrikens räkning.

– Med tanke på att jag arbetat i så många år har jag gjort allt som går att göra. Det tror jag faktiskt att jag är ganska ensam om, säger Åke Hermansson och fortsätter:
– Inte mig emot. Jag tyckte om omväxling och nya utmaningar.

Stämningen på fabriken beskriver han som god. Trots långa arbetsdagar och högt tempo fanns utrymme för skämt och skratt.
– Vi hade väldigt roligt tillsammans. Många var humorister. Ibland hände det att någon från en annan avdelning kom in till min bara för att berätta en rolig historia, säger Åke Hermansson.

I mitten på 80-talet hade trikåfabriken sin topp. Men i takt med att produktionen så småningom sjönk fick allt fler anställda gå. De sista fem åren arbetade Åke Hermansson ensam i stickeriet. Med ett år kvar till pension lade verksamheten ner helt.
– Det var jag som 2010 stängde av maskinerna för sista gången, säger han.

Idag är det bara stickeriet som finns bevarat precis så som det såg ut under produktionsåren. Tillskärningen, sysalen och lagerlokalen är omgjorda och uthyrda till andra företag. En gammal telefon, slitna byråer i trä och svartvita fotografier vittnar dock om tiden som var.
– Många av de som arbetar här i dag tycker fabrikens historia är spännande och har valt att spara en del föremål från tiden då den var i bruk, säger Åke Hermansson.

Det faktum att stickeriet kan få nytt liv igen tycker den gamla fabriksarbetaren bara är roligt.
– Alla här omkring känner ju till fabriken. Det vore kul för samhället om produktionen kom igång igen, säger Åke Hermansson.

Läs också: Stickmaskiner kan få nytt liv

Matilda Sädås
matilda.sadas.lju@folkbildning.net

 

Ratta in Angeläget

Klockan 11.00 under fredagen – då ska du surfa in på Ljungskile Nyheters hemsida. Där och då är det dags för örongodis i form av vårt radioprogram Angeläget.

Olivia Ochoa och Anders Gröning kommer att guida, underhålla och intressera dig i Angeläget.

Olivia Ochoa och Anders Gröning kommer att guida, underhålla och intressera dig i Angeläget.

Där kommer du att få möta programledaren Anders Gröning och hans sidekick Olivia Ochoa. Framför allt kommer duon att snacka om träning och hälsa. Och mycket, mycket mer.

Klockan 11.00 alltså, då hörs vi i etern.

Joel Hansson
joel.hansson.lju@folkbildning.net

Man misstänkt för mened efter bråk i Ljungskile

Den 14 januari i år ska en man i 20-årsåldern ha begått mened – alltså ha ljugit under vittnesförhör – i Uddevalla tingsrätt. Mannen vittnade i ett misshandelsfall som ägde rum i Ljungskile för snart två år sedan.

Det var en ung kvinna som blev nedslagen och mannen i 20-årsåldern förnekar att han såg händelsen. Enligt åtalet har han inte lämnat riktiga uppgifter kring misshandeln i Ljungskile. Mannen förnekar brott.

Joel Hansson
joel.hansson.lju@folkbildning.net