Olivia Ochoa

Die Panzerknacker – från Berlin

program3(test2)

Die Panzerknacker är ett program om vad som händer i Berlin. Bland annat pratar vi om sport, mat, historia och diverse andra saker. Programledare är Wiktor Richardsson och hans sidekick Ayar Alarcón. Den som rattar spakarna är Joacim ”Weltmeister” Österstam.

      Program3

Fingerspitzengefühl

program2

I radiomagasinet Fingerspitzengefühl kommer ni få höra om vad staden Berlin har att erbjuda – både i matväg och upplevelsemässigt. Hör resebloggaren Margareta Hallin berätta om vilka ställen man bör besöka ifall man befinner sig i den tyska huvudstaden. Våra reportrar har också besökt Svenska Kyrkan och Freie Universität samt gjort en dokumentär om gaykulturen.

Allt detta och lite till hör ni under ledning av Jonathan Larsson och Nadia Tahir.

Håll till godo!

      Program2

La Deutsche Vita

program 1

La Deutsche Vita, radiomagasinet om Berlin. Häng med programledarna Maria och Eric när de pratar om metropolen. En udda teater signerat ett tyskt teaterkollektiv. En dykning i om hur det är att leva som handbollsproffs i ett av landets största lag. Vi träffar också på flera svenskar som lämnat den kalla norden och flyttat, till det något varmare, Berlin. Ett program som man bara inte vill missa.

      program1

Angeläget med Olivia Ochoa

d677d860-1a77-443a-9551-cc540c28d846

Johannes Marainen bor i Skepplanda men är uppvuxen i Saarivuoma sameby. Han berättar om sitt samiska ursprung i säsongens sista Angeläget med Olivia Ochoa. Foto: Anna Sjödin

RADIO. Säsongens sista Angeläget har tema Sápmi. 

Gäst i studion är Johannes Marainen, han berättar om sin uppväxt i Saarivumoa sameby och vilka fördomar och problem samer stöter på i dag.

Vi pratar också om den samiska jojken, konstnären Maj-Lis Skaltje berättar om hur hon gått till väga för att göra boken Minsta lilla liv har sin jojk.

Och vi pratar med journalisten Magdalena Martinsson som rapporterat om samiska konflikter i åtta år.

I programmet hörs så klart också musik, bara från samiska artister. Låtarna och artisterna är följande:

We are still here – Sofia Jannok (innan programmet börjar)

Matrix – Maxida Märak

Tidlöst nu – Adjagas och Anna von Hausswolff

Snölejoninna – Sofia Jannok

Dawn light – Maddji

Jag är fri – Jon Henrik Fjällgren

      angelagetoo.19

Olivia Ochoa

olivia.ochoa.lju@folkbildning.net

Angeläget med Olivia Ochoa

August Strömberg_500

August Strömberg fick bra känsla för LSK genom nye tränaren Jonas Olsson som han känner sedan tiden i IFK Göteborg. Foto: Michael Norrby

RADIO. I veckans sista Angeläget pratar vi med LSK:s nye målvakt August Strömberg, han lämnar superettankonkurrenten Degerfors för Ljungskile.

Hallberg-Rassy på Orust varslar 22 av sina 119 anställda, hör vd Magnus Rassys förklaring till det. Och så blir det en nyhetssammanfattning från veckan som gått.

      angelaget.13

Olivia Ochoa

olivia.ochoa.lju@folkbildning.net

 

Tågproblem på Bohusbanan

Under onsdagsförmiddagen är det kraftiga förseningar i tågtrafiken på Bohusbanan. På sträckan Göteborg – Uddevalla väntas fortsatta problem under dagen, det ska ha varit obehöriga på spårområdet rapporterar Bohusläningen.

Olivia Ochoa
olivia.ochoa.lju@folkbildning.net

Stor sökning efter försvunnen man

Ett 15-tal poliser med hundförare och ett 50-tal militärer letar just nu efter en man i 65-årsåldern.

Mannen försvann i söndags från Lilla Edet men i går hittades hans bil övergiven. Sökningarna pågår just nu i området där bilen hittades. Mannen ska ha nedsatt hälsa och polisen ber om tips från allmänheten om man sett honom. Han ska vara 175 centimeter lång, iklädd en mörk jacka med röda inslag och mörka byxor.

Olivia Ochoa
olivia.ochoa.lju@folkbildning.net

Angeläget med Olivia Ochoa

Signe Bjelkenäs jobbar på sin kandidatexamen i folk- och världsmusik i Göteborg och försöker samtidigt etablera sig som frilansmusiker. Foto: Privat

RADIO. Signe Bjelkenäs får Uddevalla kommuns kulturstipendium 2015 på 25 000 kronor. Hon är med live och berättar om sin musik och vad hon ska använda pengarna till.

Munkedals kommun kan bli Sveriges dyraste kommun och ledningen får som de vill, de planerar en skattehöjning med 1,3 procent. Hör om bakgrunden till det och Munkedalsbon Carina Heeds reaktion.

      angelaget.8

Olivia Ochoa
olivia.ochoa.lju@folkbildning.net

Släpp stoltheten – ingen vet allt

Olivia

KRÖNIKA: Olivia Ochoa vill att vi ska säga ”jag vet inte” lite oftare.

Du ställer en fråga, till en vän, en lärare, en chef, en politiker. Personen i fråga är inte säker på svaret, hen vet inte. Hur många procent av gångerna får man höra just svaret: ”jag vet inte”? Det är i min erfarenhet faktiskt förvånansvärt ovanligt. Varför ska det vara så svårt?!

Jag läser en bok just nu som tar upp detta ämne. Boken, Think like a freak, är på engelska och kapitlet i fråga heter just The three hardest words in the english language. Och orden är alltså I don’t know. Jag tror att det kan kännas igen i de flesta språken, så även svenska. Författarnas poäng går ut på att vi har för mycket stolthet för att erkänna att det finns någonting vi inte vet. Det känner vi väl alla igen; vi krånglar oss ur ett svar för det är mindre pinsamt än att erkänna att vi inte vet. Men jag önskar att det inte vore det! En person kan ju omöjligen veta allting i hela världen. Det vet vi ju.

Några akademiska forskare gjorde ett test med brittiska skolbarn i åldrarna fem till nio. Du ska nu få göra samma test, läs denna korta berättelse och svara sedan på några frågor.

En liten flicka vid namn Mary var på stranden med sin mamma och sin bror. De körde dit i en röd bil. På stranden simmade de, de åt glass, lekte i sanden och åt mackor till lunch.

Nu till frågorna:
1. Vad var det för färg på bilen?
2. Åt de ”fish and chips” till lunch?
3. Lyssnade de på musik i bilen?
4. Drack de lemonad till lunchen?

Hur gick det för dig? För barnen gick det inte så bra. Nästan alla svarade rätt på de två första frågorna (”röd” och ”nej”). Men på fråga tre och fyra gick det sämre. Varför? Jo, berättelsen har för lite information, man kan ju svara ”nej”, men sanningen är att vi faktiskt inte vet om de lyssnade på musik eller inte. 76 procent av barnen besvarade fråga tre och fyra med antingen ”ja” eller ”nej”. De barnen är förmodligen på god väg till en karriär inom affärsverksamhet eller politik, där nästan ingen kan erkänna något de inte vet.

Jag säger: snälla släpp stoltheten. Jag efterlyser lite mer ödmjukhet i världen. Vad spelar det för roll om någon får reda på att du inte vet allt i som finns att veta? Säg ”jag vet inte” lite oftare istället för att gissa, krångla dig ur svaret, eller ställa en motfråga. Man kan ju alltid lägga till ”… men jag kan ta reda på det!” tänk sedan när du kommer med svaret någon dag senare!
Som de mycket väl påpekar i boken: tills du kan erkänna vad du ännu inte vet, är det nästan omöjligt att lära dig vad du behöver.

Olivia Ochoa

olivia.ochoa.lju@folkbildning.net

Angeläget med Olivia Ochoa

Hannes Stiller

Hannes Stiller blir kvar i LSK kommande säsong, han fortsätter kombinera jobbet som assisterande tränare med spelandet. Foto: Micke Norrby

I torsdagens Angeläget med Olivia Ochoa hör du varför Hannes Stiller väljer att stanna kvar i LSK kommande säsong och hur han tror samarbetet med nye tränaren Jonas Olsson kommer att fungera.

Du får också reda på varför tiotusentals poliser och deras anhöriga har skickat protestbrev till rikspolischefen och andra makthavare. Anna Göransson jobbar som polis i Uddevalla och hon berättar om polisernas tuffa arbetsvillkor.

Och hur ska Ljungskileborna fira sina pappor på söndag?

      angelaget.4

Olivia Ochoa

olivia.ochoa.lju@folkbildning.net