Ylva Hallingberg

Dags för sista Angeläget

Programledare Belmin Nuhic och sidekicken Linnéa Cart-Lamy roddar den här veckans Angeläget. Bild: Victor Pettersson

Fredagens program handlar om hur Ljungskile folkhögskola handskas med droganvändningen på skolan, klimatarbete i Brasilien och förändringar som görs i LSK:s organisation. Det blir intervju med Uddevallabon Jessica Andersson, som ska vara med i den här säsongens Paradise Hotel och lite häxerier på Regionteater Väst. Kanelbullens dag uppmärksammas självfallet med ett smaktest.

Vi som gjort Angeläget är reportrarna Frida Andersson, Amanda Alwan och Alex Gustafsson. Nyhetschef har varit Victor Pettersson, sidekick och tekniker Linnéa Cart-Lamy samt programledare och producent Belmin Nuhic.

Härlig lyssning och trevlig helg!

Ljungskile Nyheter
ln@ljungskile.org

Skolverket backar: Antiken blir kvar

Efter kritik meddelade Skolverket under fredagen att antiken blir kvar i historieämnet på grundskolan. Bild: Karl Meyer

I september skickade Skolverket ut ett förslag om att ta bort Antiken ur kursplanen för ämnet historia i grundskolan. Men förslaget väckte mycket kritik och nu väljer Skolverket att backa.

Antiken var i farozonen för att man ansåg att man inte hann med alla moment i den nuvarande timplanen. Men förslaget väckte mycket reaktioner, inte minst från lärare. Därför drar Skolverket tillbaka förslaget, innan remisstiden har gått ut.

John Martinsson, lärare i SO på Linnéaskolan, är positivt inställd till att Antiken ska få vara kvar i historieundervisningen.

– Det underlättar för att få ett sammanhang i historia för eleverna och man kan följa upp historian längre bak i tiden, säger han.

Skolverket fortsätter sitt arbete med att se över kursplanerna för flera ämnen i grundskolan. I december kommer de definitiva förslagen lämnas över till regeringen att besluta om.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Premiär för den stora badardagen i Uddevalla

Lars Eide Andersson är ordförande i föreningen Uddevalla kallbadare. Tillsammans anordnar de den stora badardagen i Uddevalla på söndag. Bild: Victor Norlander/Privat

På söndag är det premiär för den stora badardagen i Uddevalla. Bakom intiativet står föreningen Uddevalla kallbadare. Målet är ett kallbadhus i Uddevalla.

Föreningen, som startade i sommar, har ungefär 25 medlemmar. Lars Eide Andersson är ordförande och han framhåller betydelsen av få till ett naturrum i Uddevalla.

– Vi ska försöka få en årligen återkommande stora badardag där vi då vi ska försöka skapa opinion eller ett sug kring badandet, säger han.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Höst i kulturens tecken

Birgitta Esborn Hermansson har den första utställningen för hösten tillsammans med Lennart Ahlqvist. Bild: Victor Norlander

I söndags plockades sommarens sista utställning ner.
Men redan nu pryder nya målningar väggarna inne på Kulturens hus i Ljungskile.

Utanför Kulturens hus står Birgitta Esborn Hermansson och hänger upp ”Öppet”-skylten. De senaste 14 timmarna har hon varit här och ställt i ordning utställningen ”Färgklang”, som är det första på programmet den här hösten på Kulturens hus. Här blandas hennes målningar med Lennart Ahlqvists keramik. Förberedelserna har pågått länge och på lördag är det vernissage.

– Det är det roligaste jag vet att sammanställa utställningar, säger Birgitta Esborn Hermansson, som hade sin första egna utställning för 49 år sedan.

Höstsolen letar sig in på det ljusa parkettgolvet genom de vita gardinerna och i taket hänger vita tygstycken likt böljande vågor. Mot det vita kontrasterar Birgitta Esborn Hermanssons färgglada konst.

Hon har själv varit aktiv i föreningen Kulturens hus i flera år. Nu är det två år sedan hon hade en utställning senast, då med Lennart Ahlqvist också.

– Jag tycker det är så fina lokaler. Det är jättefint här, säger hon.

Birgitta Esborn Hermansson har lagt 14 timmar på göra i ordning utställningen inför lördagens vernissage. Bild: Victor Norlander

In genom dörren kommer Elisabet Warnhammar, sekreterare i föreningen Kulturens hus. För henne och de andra i föreningen har planeringen inför höstens program påbörjats ett halvår innan det står klart. Då spånas det idéer och så hör utställarna av sig efter hand.

– Det är väldigt skönt när programmet är färdigt, säger hon och skrattar.

Viktigt med bredd

Till hösten är det fyra utställningar med olika teman. Det blir också sångkväll och besök av en ”storyteller” som kommer dit och berättar skrönor på temat ”Sanning eller lögn”. I huset pågår även kurser i bland annat yoga, akvarellmålning och dans.

– Vi vill ju försöka att bredda det så mycket som möjligt för att fånga in folket i området men även utifrån naturligtvis, säger Elisabet Warnhammar.

Elisabet Warnhammar, sekreterare i föreningen Kulturens hus, visar programmet för hösten. Bild: Victor Norlander

Hon skulle gärna vilja se att fler kom dit för att lyssna eller själva hålla i ett föredrag. Men utställningarna lockar många besökare och enligt Elisabet Warnhammar är Kulturens hus viktigt för Ljungskile.

– Detta är en av de få konstutställningslokalerna här och det är få i Uddevalla också så den här fyller en stor funktion, säger hon.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Fakta: Om föreningen Kulturens hus
Huset var från en början en folkskola.
Ungefär 1980 tog Hembygsföreningen över huset och det blev museum.
Tidigt 2000-tal stod byggnaden inför ett rivningshot.
I och med att eldsjälar engagerade sig i huset fick vara kvar.
2001 bildades föreningen Kulturens hus.
Källa: Föreningen Kulturens hus

Uddevallabon Carmen Olsson prisas för sin dans

Carmen står vid grå vägg
Koreografen och dansaren Carmen Olsson tilldelades i helgen Göteborgs danspris. Foto: zeppaart.com

I söndags, under en ceremoni i Göteborg, fick koreografen och dansaren Carmen Olsson ta emot Göteborgs danspris.

På kulturarvsdagen var det prisutdelning på Sockerbruket i Göteborg. Det är för andra gången i ordningen som priset delas ut och summan ligger på 50 000 kronor. Bakom initiativet till priset står fastighetsbolaget Higab och dansstudion 3:e våningen.

– Man får energi, man får liksom en medvind som man åker in i på något sätt för man blir så himla glad. Det känns verkligen som en sån uppmuntran, säger Carmen Olsson.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Sveriges starkaste bönder gör upp i Backamo

Här på lägerplatsen på Backamo ska Sveriges starkaste man utses. Foto: Jerry Nerstrand.

Från flera delar av landet reser lantbrukare till Backamo lägerplats i helgen för att göra upp om titeln ”Sveriges starkaste bonde”. Tävlingen är ett helt nytt inslag i årets Bondens dag.

Tävlingen pågår under både lördagen och söndagen och innehåller fem grenar. Det ska bland annat bäras tunga väskor, vältas däck och kapas trästockar med bågsåg. Allt görs upp i finalgrenen på söndag.

Rune Andersson är initiativtagare till tävlingen och har många års erfarenhet av att anordna liknande evenemang.

– Som jag ser det blir det mycket spännande. Det finns ingen klar favorit direkt, utan det kommer bli jämnt, säger han.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Det första avsnittet av LNPODD (Vecka 35) är här!

Det är dags för årets första podcast från Ljungskile Nyheter.

I det här avsnittet får du höra om cykelbanan i Ljungskile som byggs för en säkrare övergång till Ica-parkeringen.

Greta Thunberg är på plats i New York. Ljungskile Nyheter ringde upp den tidigare Ljungskilebon Matilda Alsén som sen 10 år tillbaka bor i New York för att höra om Gretas framfart i USA.

På lördag är det vernissage på Ulvesunds Galleri och vi träffade Ljungskilebon Jonas Olsson som gör sin första soloutställning.

Till sist blir det ”inför match”-snack med Ljungskile Nyheters sportreporter Marcus Ericsson.

God lyssning och trevlig helg!

Vad är viktigt för dig?

Onsdagen den 28:e augusti är Ljungskile Nyheter på plats i Ljungskile centrum för att ta emot tips om vad ni tycker att vi borde rapportera om.

Kom, träffa redaktionen och ta en kola mellan 11.00 och 17.30. Vi står mittemellan Mitt i prick och Ljungskile blommor.

Vi ser fram emot att träffa er!