Victor Norlander

I tystnad för de rättslösa

Arrangören Denise Olsson Bergqvist manifesterar utanför polishuset ihop med Trinity Treadup och Henny Johansson från Uddevalla. Bild: Victor Norlander

I torsdags pågick en tyst manifestation runt om i Sverige för att uppmärksamma nedlagda utredningar kring sexualbrott. I Uddevalla var ett 20 tal kvinnor på plats utanför polishuset med tejpade munnar med texten #rättslösa.

– Att vi vet just nu, att på flera håll i landet, står alla rättslösa och kör manifestation. Det fyller ju en funktion att det sprids så stort, säger Denise Olsson Bergqvist som är arrangör för riksmanifestationen i Uddevalla.

Victor Norlander
victorn.jl18@edu.ljungskile.se

Plats på scen i Ljungskile

Robert Hede är trubadur och klev upp på scenen igår med en egenskriven låt.
Bild: Victor Norlander

Under hösten arrangeras en öppen scen på Ljungskile folkhögskola. Där får alla chans att ställa sig på scenen för att sjunga, spela eller kanske läsa en dikt.

Gösta Stoltz är arrangör och vill gärna se att fler ljungskilebor ska uppträda på den öppna scenen.

– Jag hoppas det kommer någon trubadur från Ljungskile som gör succé, säger Gösta Stoltz.

Varannan torsdag kan vem som helst gå upp på scenen. Bild: Victor Norlander

Victor Norlander
victorn.jl18@edu@ljungskile.org


Snart dags för Hummerpremiär

Stefan Cederström visar stolt upp på sin 60 åriga eksnipa i hamnen i Ljungskile.
Foto: Victor Norlander

Hummertinor ska sänkas ner i vattnet och agnas med sill och makrill. I nästa vecka, klockan 07.00 den 23 september drar hummerfisket igång.

I Ljungskiles småbåtshamn skiner solen på båtarna och förberedelserna inför nästa veckas premiär har dragit igång. Stefan Cederström har fiskat hummer sedan han var 14 år. Han använder sig av traditionella redskap som egentillverkade tinor i trä och ett lod för att mäta havsdjupet.

– Det är inte många på kusten som har gammaldags och runda hummertinor, säger Stefan Cederström.

– Jag har en riktig hummerfiskebåt, säger Stefan Cederström. Foto: Victor Norlander
Göran Pettersson, Morgan Ekström och Stefan Cederström träffas dagligen på bryggan i Ljungskiles hamn för att prata och fixa med sina båtar.
Foto: Victor Norlander

Victor Norlander
victorn.jl18@edu.ljungskile.org

Han vill motverka ensamheten

Joakim Hedlund tycker att tennis- och fotbollsplanen i centrala Hälle är i behov av underhåll och skulle kunna bli en bra mötesplats för alla åldrar. Bild: Liam Hedlund

I ett medborgarförslag vill Ljungskilebon Joakim Hedlund att kommunen skapar fler sociala platser i Ljungskile. Detta för att för att motverka ensamhet. På onsdagens kommunfullmäktige i Uddevalla fick Kultur och fritidsnämnden i uppdrag att gå vidare med förslaget.

Det var när hans söner, elva och nio år upplevde att de inte hade någonting att göra på fritiden i Ljungskile, som Joakim Hedlund kände att någonting måste göras. Han tycker att de aktivitetsytor som finns är i behov av renovering för att locka människor att vilja använda de platser som redan finns.

– När vi tittade på hur utbudet ser ut i Ljungskile så kunde vi konstatera att det finns ett antal lekplatser i Ljungskile varav två, tre stycken är renoverade de senaste tio åren, men att alla är för de yngre åldrarna. Så det finns ju ingenting för de äldre, säger han.

Önskar en mötesplats

Han vill att det ska finnas en given plats att mötas på för att undvika att bli stillasittande och ensamma. Han tror att det är många som tillbringar större delen av sin tid framför eller bakom en skärm vilket idag är förenat med flera olika sjukdomar och psykisk ohälsa.

– Jag tycker kommunen har ett viktigt samhällsansvar att då kunna locka och erbjuda till fysisk aktivitet. Som vi vet idag är det också viktigt att hitta de sociala kontaktytorna där barn och vuxna får träffas i verkligheten, säger Joakim Hedlund.

Han nämner även hjärnforskaren Anders Hansen och hans Sommar i P1 om hur forskaren likställer ensamhet som lika farligt som att röka ett paket cigaretter om dagen.

– Ensamheten är en av de absolut värsta sakerna som finns idag, säger Joakim Hedlund.

På onsdagskvällen var det kommunfullmäktige i Uddevalla. När Joakim Hedlunds medborgarförslag togs upp blev det ett rungande ja till att förslaget skulle gå vidare till Kultur och fritidsnämnden för beslut.

Victor Norlander
victorn.jl18@edu.ljungskile.org

Baracker löser trängsel på Ljungskileskolan

Ljungskileskolans rektorer Paula Sandal och Malin Cornwalls tycker inte att föräldrar ska vara oroliga över den trångbodda skolan. Bild: Victor Norlander

Flera föräldrar har hört av sig till Ljungskile Nyheter och berättat om hur trångt barnen har det på Ljungskileskolan. Rektorerna på skolan menar att en följd av de stora barngrupperna på skolan är att planeringen från ledningens sida blir viktigare.

Ljungskileskolan har dragit igång med en ny termin med fulla klassrum. I år gjordes en förstudie av Uddevalla kommun som visar att Ljungskileskolan är en av de mest trångbodda skolorna i kommunen. Men enligt Malin Cornwalls, rektor för årskurs 4-6 på Ljungskileskolan så är det först nästa år det kan bli problem.

– Ja, de får plats i nuläget, det är först i augusti nästa år då vi är en klass för mycket. Då behöver vi moduler för att få det att gå runt, säger Malin Cornwalls som är rektor på Ljungskileskolan för årskurs 4-6.

Victor Norlander
victorn.jl18@edu.ljungskile.org

Lekfullt stål blir konstutställning

metalkonstnären Jonas Olsson står i ett vitt galleri med hans konstverk stående i bakgrunden
Metallkonstnären Jonas Olsson är peppad inför helgens vernissage i Ulvesund.
Foto: Victor Norlander

På lördag öppnar en ny utställning på Galleri Ulvesund och denna gången ligger fokus på metall. Det är den lokala konstnären Jonas Olsson som visar sina senaste konstverk i hans första soloutställning.

I fyra år har Galleri Ulvesund bjudit in till en rad olika konstutställningar med varierade material och former. I den kommande ”Presskonferens” får metall ta plats i galleriet.

– Jag tycker det ska bli väldigt kul att få labba med en helt egen utställning. Jag har varit med på en del utställningar förut men då är det oftast grupputställningar och sånt och det ska bli kul att få komponera sin egen, så man får det precis som man vill , säger metallkonstnären Jonas Olsson

Jonas Olsson visar ett av sina konstverk av stål som är kapat på mitten.
Foto: Victor Norlander

Victor Norlander
victorn.jl18@edu.ljungskile.org