Elin Johansson

Ett nytt mysterium att lösa

En uppskattad föreläsning med många intresserade besökare. Bild: Belmin Nuhic

På årets Bokmässa var duon bakom LasseMajas Detektivbyrå, författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis på plats. De pratade om sin senaste bok Filmmysteriet som nyligen har släppts.

Boken handlar om regissören Omar Rauk som kommer till Valleby och ska spela in en film som heter Ett brustet hjärta. ­Regissören vill ha en lokal skådespelare. Han anordnar en audition där några Vallebybor söker rollen. Regissören är väldigt otrevlig mot de sökande och säger att den ena är för gammal, den andra är för tjock och den tredje härmar han och säger att han inte talade rent.

Martin Widmark fick inspiration från ­Idoljuyn på tv. 

– De är elaka mot de sökande, säger han till Ljungskile Nyheter.

Filmmysteriet är den 29:e boken i ordningen som Martin Widmark och Helena Willis släpper tillsammans.

Under Bokmässan

På Bokmässan hör man surret från besökare som passerar och som just har satt sig framför scenen. De få bänkarna som fanns blev snabbt upptagna. Efter lunchtid var det dags för Martin Widmark och Helena Willis att gå upp på scenen Pomona i Bonniers Monter och moderator var Ulrika Caperius.

Hon började med att fråga hur många brott som kan begås i staden Valleby, som är platsen för mysterierna. 

– Det ska ni fråga Lasse och Maja. Jag skriver bara och berättar vad de har gjort och sagt medan Helena Willis illustrerar vad de har sett, säger Martin Widmark.

En ny byggnad

Han påpekar att kartan i böckerna har en viktigt funktion och att bilderna innehåller mycket information.

– När vi skriver kollar vi mycket på kartan för att se så att det stämmer mellan platserna, säger Helena Willis.

Martin Widmark frågade publiken om de hade upptäckt en ny byggnad. Det finns nämligen en bokhandel som ligger nere i hörnet av staden. Den heter Wallgrens bokhandel och det är Agneta Wallgren som jobbar där.

– Agneta Wallgren var vår redaktör som gått i pension på riktigt och när man gått i pension efter 20 år med LasseMaja får man flytta till Valleby, säger Widmark.

Varje LasseMaja-bok börjar med kartan över staden, sedan får man se ett person­galleri där man får träffa några nya och ­gamla karaktärer.

En ny karaktär är just Omar Rauk som är regissör. Men det finns fler, som Sussie ­Enderson som är kameraman och Keve ­coster som är huvudstjärnskådespelaren samt motspelare Magdalena Rosenträdgård. 

– Något som de alla har gemensamt är intresset av film och alla har ett förhållande till vaseline, säger Martin Widmark.

Just vaseline är något som har en viktig betydande roll i boken.

Polismästaren är den som får rollen i bokens film. För att känna in sig i rollen blir han inlåst i en bur för att få kontakt med sina känslor. Under samma natt som stadens enda polis sitter i en bur begås ett inbrott i optikerbutiken.

Efter panelsamtalet blev det signering och besökarna ställde sig i en lång kö för att få en autograf, ta en bild och prata med Martin Widmark och Helena Willis. På Bokmässan fick besökarna en specialstämpel i sin bok.

– Det känns underbart efter bok­släppet, säger Martin Widmark till Ljungskile ­Nyheter.

Ljungskile Nyheter har varit i kontakt med presstalespersonen för Idol. ”Det är svårt för dem att ge en kommentar då de inte har läst boken” skriver  Tanja Tabrizian i ett mejl.

Elin Johansson
Elin.jl18@edu.ljungskile.org

Utflykt med svampar och ny kunskap

Vandringen börjar upp till samlingsstället. Bild: Elin Johansson.

Kremla, Karl-Johan och kantarell. Det finns flera olika matsvampar i våra skogar. Men det finns också många giftsvampar. Ljungskile Nyheter tog en tur i svampskogen.

I lördags arrangerades en svamputflykt på Bredfjället i Ljungskile tillsammans med svampkonsulenten Maria Bäckman, Ljungskile jaktvårdskrets och Ljungskile Samhällsförening.

– Det har varit roligt. Vi har fått med oss bland annat smörsopp, svampsopp och trattkantarell, säger Torbjörn Fredriksson, en av besökarna.

Det blev en strålande sensommardag för svampplockarna.

Deltagarna samåkte upp till Bredfjället. När de hade parkerat och deltagarna hade kommit ut från bilarna frågade svampkonsulenten Maria Bäckman om någon behövde låna en korg eller någon papperspåse.

 – Det är bäst att plocka svamp i en papperspåse eller i en korg. Att plocka svamp i plastpåse kan öka risken för matförgiftning eftersom de kan släppa ifrån sig gifter, säger Maria Bäckman.

Sedan började vandringen upp till stugan Nya försöket där deltagarna lämna sina fikakorgar innan det var dags att utforska vad skogen hade att erbjuda. På vägen upp var det en smal stig som tidvis blev bredare. Det var stundtals lerigt men alla hade på sig skor som tålde vatten och lera. Det klafsade från skorna för varje steg man tog.

Den hittar tillbaka

– Om man har plockat en svamp som man inte vill ha kan man lägga tillbaka den i naturen så kommer den att växa tillbaka, säger Maria Bäckman. 

Deltagarna fick några timmar på sig att hitta svampar. Efter en stund kom svampplockarna tillbaka med sina korgar. I en del fanns det trattkantareller och andra hade flera olika svampsorter, både matsvampar och giftiga svampar.

Maria Bäckman samlade ihop olika sorter som de hittat och berättade vad det var för några sorter och hur man kan se om svampen är giftig eller inte. Hon visade bland annat olika matsvampar såsom kremla, Karl-Johan,trattkantarell, och giftiga svampar som vit flugsvamp.

Maria Bäckman berättar hur man känner igen en vit flugsvamp. Bild: Elin Johansson.

– Efter varje träff samlar jag in alla svampar som ingen vill ha och de som är giftiga lägger jag en bra bit bort i skogen där ingen går, säger hon.

Det krävdes inga förkunskaper men många hade redan erfarenhet från tidigare utflykter. Och efter den här svamputflykten hade många ytterligare kunskaper att bära med sig i korgen.

Elin Johansson
Elin.jl18@edu.ljungskile.org

Okunskap ger kunskap

En svamp som trivs i sin hemmiljö i skogen. Bild: Elin Johansson.

Att gå ut och plocka svamp är något som många kanske har längtat efter. Svampar kan användas i olika maträtter eller till en svampmacka. Men att äta och plocka svamp kan innebära risker om man saknar kunskap inom ämnet.

– Rent allmänt kan det vara okunskap eller att man inte vet att svampen är giftig. Eller om man kommer från ett annat land som kan ha liknande, ätbara svampar och att man inte vet om att de svenska svamparna kan vara giftiga, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen till Ljungskile Nyheter.

Giftinformationscentralen finns till för akuta samtal om man har fått i sig en svamp eller om man tror sig ätit en giftsvamp.

– Många ringer till oss för att de är oroliga om de har ätit en svamp som tror de kan ha varit giftig, säger Johanna Nordmark Grass.

Giftsvampar är farliga att äta, men inte farliga att ta i enligt Johanna Nordmark Grass på Giftinformationscentralen.

– Man ska bara plocka dem som man känner igen, säger hon.

Det är många som har koll på vilka svampar som är giftiga. Men det finns fall där personer har fått i sig en giftig svamp ändå. Det kan bero på flera olika saker.

– Många kan vara ute i ett större sällskap och kan ha med barn som plockar olika svampar. Då är det viktigt att den som rensar svampen har kunskap om svampar, säger Johanna Nordmark Grass.

I veckans Ljungskile Nyheter, som kommer ut på fredag, kommer ett reportage om en svamputflykt som ägt rum i Ljungskile.

Elin Johansson
Elin.jl18@edu.ljungskile.org

Ljungskileskolan, Badardagen, stöld av båtmotorer–här är Veckans Nyhetspodd

Ett nytt avsnitt av LNPODD (Vecka 37) är här!

I fredagens podd får du bland annat höra om båtmotorstölder som har skett i Ljungskile, Ljungskileskolan som har stora klasser och såklart om den stora badardagen som kommer äga rum i helgen.

Ljungskile Nyheter
ln@ljungskile.org

Angeläget vecka 37

I dag sänder Amanda Alwan och Victor Pettersson. Bild Elin Johansson.

Angeläget är programmet där vi pratar om de senaste nyheterna – varje torsdag klockan halv tre här på webben.

Dagens program handlar om båtmotorstölder, rugby och säkerhet vid tågolyckor.

Du kan bland annat höra Kriminalinspektör Thomas Andersson om vad båtägare kan tänka på för att förebygga båtmotorstölder. Nyligen blev 17 kor påkörda av tåget utanför Ljungskile. Nu kommenterar trafikverkets presschef Bengt Olsson säkerheter och ansvars frågan.

Programmet inleddes med en nyhetsuppdatering där det bland annat togs upp Greta Thunbergs nästa strejk utanför Vita huset.

Och du som undrar vad skillnaden mellan touch rugby och vanlig rugby är kan höra om det i programmet.

Ljungskile Nyheter
ln@ljungskile.org

Ökad säkerhet för fotgängare i Ljungskile

En ny trottoar växer fram på Arendalsvägen. Bild: Elin Johansson.

I Ljungskile byggs ytterligare en trottoar längst med Arendalsvägen. Det är Markbygg som har hand om uppdraget från Uddevalla kommun.

I början av september började grävarbetet på Arendalsvägen i Ljungskile.
Som Ljungskile Nyheter tidigare har rapporterat om, har det även byggts en trottoar vid korsningen in till Ica.

– En politiker boende i Ljungskile tyckte att det behövdes en trottoar vid lägenhetshusen. Vi har pratat om att göra en trottoar sedan 2013, men då fanns det inte pengar, säger Anders Löfström, gatuingenjör på Uddevalla kommun.

Det är Markbygg som har hand om ombyggnaden av vägen. Företaget kommer att fylla sprickor som finns i gatan och bygga en ny trottoar vid lägenhetsområdet.

– Trottoaren kommer att bli 80 till 90 meter nu under hösten och sedan kommer arbetet att fortsätta till våren, säger Anders Löfström.

Då kommer vägen att breddas och trottoaren kommer att byggas ut fram till korsningen mot Elsebergsvägen. Arbetet förväntas hålla på till första veckan i oktober.

– Fastighetsägaren som äger de fyra lägenheterna är positiv till bygget och till de nya utfarterna som underlättar för de gående som passerar vid vägen, säger Anders Löfström.

Arbetet kommer att kosta runt 600 000 kronor och det är Uddevalla kommun som betalar renoveringen.

Elin Johansson
Elin.jl18@edu.ljungskile.org

Flera tips och trevliga möten

En hand som håller i tipsarformulär för Ljungskile Nyheter
Redaktionen fick in många tips och vi vill gärna ha fler.

Under onsdagen förra veckan stod Ljungskile Nyheter nere i centrum och träffade personer som bor i Ljungskile. Redaktionen fick in flera tips om vad vi kan skriva om och frågor som är viktiga för Ljungskileborna.

Nu har Ljungskile Nyheter dragit igång. När vi stod nere i centrum under onsdagen fick vi många tips, träffade många intressanta människor och fick trevliga samtal med personer som var nere i centrum.

Vi fick bland annat in många olika tankar kring E6:an. Invånarna i Ljungskile märker av att vägen är tungt trafikerad. Trafiken och bullret är fortfarande högt trots den nylagda så kallade tysta asfalten på motorvägen.

Vid busshållplatsen nere i centrum har kommunen låst toaletterna. För att komma in på toaletten behöver personen som ska besöka toaletten skicka iväg ett sms för att komma in. Varför har Uddevalla kommun valt att göra detta och hur påverkar det turister som besöker Ljungskile, var en av frågorna som ställdes på Tipsardagen.

En fundering vi fick in är vad som händer med Skarsjövallen. Det var på tal att Skarsjövallen skulle stängas för att det fattades pengar. Nu har Skarsjövallen öppnat igen, men vad var det som egentligen hände?

Ytterligare en aktuell fråga var skolsituationen på bland annat Ljungskileskolan. Räcker lokalerna till?

Men vi vill ha mer ideér och tips från er. Vad är viktigt för dig? Har du något spännande projekt på gång, eller har en intressant bakgrund? Tveka inte att höra av dig till oss på: ln@ljungskile.org 

Elin Johansson
Elin.jl18@edu.ljungskile.org

Knyt nya band och träffa nya människor

Linda Olausson Noremalm, trygghetsvärd vid Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile, Sten-Åke Lyngstam och Ann-Charlott Gustafsson (UP) ordförande i socialnämnden.

Ett 100-tal besökare var på plats när Mötesplats Soffan invigdes i veckan på Sofiedal i Ljungskile.

Föreningen Mötesplats Soffan och Uddevalla kommun står bakom initiativet, som ska bryta ofrivillig ensamhet.

– Vi är nöjda med invigningen. Det blev kom fler besökare än vad vi trodde, säger Sten-Åke Lyngstam, ordförande i föreningen Mötesplats Soffan.

I styrelsen för föreningen finns representanter från Röda Korset, Rädda Barnen, Hembygdsföreningen, Rotary, PRO och Svenska Kyrkan.

Inför invigningen hade extra stolar ställts fram i en lokal med flera runda bord. På borden fanns det chips och salta pinnar till gästerna.

En av besökarna var Eva Henriksson.

– Det är bra att ha denna mötesplats. Jag kommer nog att besöka den någon gång i veckan, säger Eva Henriksson.

Ett spännande tal 

Invigningstalet hölls av Ann-Charlott Gustafsson,(UP) ordförande i socialnämnden i Uddevalla kommun.

–  Man kan ju fundera på varför det behövs mötesplatser. Jo, för att ett av våra största hälsoproblem idag är ensamheten, sa hon i talet.

Hon underströk också hur viktigt det är för oss att träffa människor och inte vara ensamma.

Sten-Åke Lyngstam presenterade sedan föreningen och sa sedan:

– Vi är en ideell förening och vi i styrelsen är frivilliga. Vi vill att Ljungskileborna ska ha det bra.

Mötesplats Soffan kommer vara ett ställe dit man kan gå till för att träffa människor, fika eller delta i någon aktivitet. Besökare kommer att kunna komma när som helst under dagen. Kanske vill någon bara ta en kopp kaffe.

– Det har varit trevligt. Istället för att träffas på de kaféer som finns, så kan man träffas här, säger Inger Sällström, besökare.

En av dem som också var nöjda med invigningen var besökaren Kent Axelsson.

– Det har varit väldigt trevligt, säger han.

Knyta band

Verksamheten kommer också att drivas med hjälp av Linda Olausson Noremalm, trygghetsvärd vid Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile.

Istället för att klippa ett band knöt Ann-Charlott Gustafsson ihop ett band som en symbol för samarbetet mellan kommunen och föreningen för mötesplatsen.

Elin Johansson
elin.jl18@edu.ljungskile.org