Alexander Gustafsson

Höjda röster mot hatbrott

 Eva Jansson och Susanne Hägglund är två av föreläsarna som kommer delta under dagen.  Bild: Alexander Gustafsson

Den 12 oktober kommer temadagen No hateUv äga rum på Bohusläns museum i Uddevalla. En högljudd tillställning om allas lika värde där det kommer hållas en ljudlig minut för att höja rösten mot hatbrott.

På Trafalgar Square i London år 2009 blev Ian Baynham mördad på grund av att han var homosexuell. Senare dömdes två personer för brottet Det är nu tio år sedan och detta uppmärksammas på Bohusläns museum med tillställningen No hate Uddevalla som förkortats till No hateUv. Arrangörer är Vuxenskolan Väst, Svenska kyrkan, Uddevalla kommun och Pop (Power of pink).

Två personer som kommer medverka under kvällen är föreläsarna Eva Jansson och Susanne Hägglund. De är båda där eftersom de tycker att det är viktigt att ifrågasätta vad allmänheten ser som ”normalt”.

– Alla är normala enligt sina egna förutsättningar, det spelar ingen roll vem du är. Många ser en person med en funktionsvariation och får genast förutfattade meningar om dem och ignorerar dem. Men om man bara tar sig tid att prata med dem märker man att de är lika normala som vem som helst, säger Eva Jansson.

Detta är något som Susanne Hägglund håller med om. Hon är själv transsexuell och har fått utstå trakasserier för det. Hon menar att trots att det pratas mer öppet om sexuell läggning idag än någonsin, så snärjs snaran åt i vissa kretsar.

– Det har märkts ganska tydligt de senaste åren, det finns vissa kretsar som växer oroväckande fort som är väldigt mycket emot att låta folk vara de de är, säger hon.

Catarina Svensson Brodén är en av initiativtagarna till evenemanget och trycker på hur viktigt det är att öka medvetenheten om hatbrott. Något som alla tre överensstämmer om är att hatbrott inte ska tystas ner. Därför kommer det under dagen hållas en ljudlig minut för alla som utsatts för hatbrott.

– Vi måste bryta tystnaden och visa folk att vi inte tolererar att man hatar andra på grund av etnicitet, nationalitet, funktionsvariation, kön, religion eller sexuell tillhörighet, säger Catarina Svensson Brodén.

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

Många möten på spel- och språkkaféet

Catia dos Santos var en av många besökare som besöket spel- och språkkafét.
Bild: Alexander Gustafsson

På måndagen hölls höstens första spel och språkkafé på aktivitetscenter Ryttaren i Uddevalla. En tillställning som lockade ett 30-tal personer från hela världen.

Uddevalla kommun tillsammans med aktivitetscenter Ryttaren ordnar under hösten sex spel och språkkaféer. Det är träffar där infödda Uddevallabor, folk från olika kulturer och delar av världen kan träffas för att umgås, spela brädspel och prata. Vid ett bord som det ligger en hög med olika brädspel på sitter ett tiotal besökare och pratar livligt. En av dem är Catia dos Santos. Det är första gången hon är på språkkafé, hon gillar konceptet och tycker att det är en bra plattform att mötas på.

– Det blir lätt att prata när man träffas för att spela, det kan vara svårt att träffa nya människor annars, säger hon.

Siv Tengberg, som jobbar som samhällsguide i Uddevalla kommun var den som höll i måndagens träff och tycker att det är viktigt att det finns ställen där folk kan mötas.

– Det finns fortfarande väldigt många nyanlända som inte har kommit in i samhället, och därför är det viktigt att de får en möjlighet att träffa etablerade svenskar, säger hon

Siv Tengberg är samhällsguide på Uddevalla kommun och var värd för kvällen.
Bild: Alexander Gustafsson

Samhällsguidernas uppgift är att försöka få nyanlända svenskar och etablerade svenskar att mötas för att underlätta integrationen. Detta gör de bland annat genom frivilliga som skriver upp sig som samhällsguider som träffar nyanlända i olika sammanhäng. Men det senaste året har antal guider sjunkit drastiskt.

– Det är något vi ser i flera kommuner och vi vet faktiskt inte riktigt varför. Det kan bero på att det har blivit mindre mediebevakning den senaste tiden vilket kan få många att tro att problemet är löst, säger Siv Tengberg.

Men så är inte fallet. Enligt Siv Tengberg finns det fortfarande många nyanlända som har det svårt att komma in i samhället. Samtidigt som det finns forskning som visar på att ensamheten bland etablerade svenskar ökar. Hon menar att språkkaféer och träffar som denna är ett sätt att lösa båda problemen.

– Det är så ledsamt, det är så många som går bredvid varandra och känner sig ensamma, när vi istället skulle kunna gå sida vid sida tillsammans, säger Siv Tengberg

Catia dos Santos har bott i Sverige i ungefär ett och ett halvt år och hon har tyckt att det har varit svårt att träffa och prata med etablerade svenskar. Vilket var en av anledningarna till att hon gick till spel- och språkaféet.

– Det är kul att vara här, jag gick hit för att träffa nya människor och lära mig bättre svenska. Jag har pratat med ganska många och det är roligt att höra deras historier, säger Catia dos Santos.

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

Förbud mot omskärelse splittrar partierna

Elise Norberg Pilhem, distriktsordförande för Vänsterpartiet Fyrbodal och Marie Pettersson, ordförande för Centerpartiet i Uddevalla. Bild: Privat

Under Centerpartiets partistämma i Karlstad i lördags tog ett beslut om att verka för att förbjuda omskärelse för pojkar. Ett beslut som skapat debatt både i det egna partiet och utanför.

Idag är det tillåtet med omskärelse av pojkar i Sverige utan medicinsk orsak. Kraven är att det ska ske av en läkare och under bedövning. Är pojken yngre än två månader så får omskärelsen göras av person med särskilt tillstånd, men då måste man ansöka om det och ingreppet måste alltid ske med smärtlindring som ska ges av en legitimerad läkare eller sjuksköterska.

I helgen hade Centerpartiet partistämma i Karlstad. Där togs ett beslut att partiet ska verka för att förbjuda omskärelse av pojkar, om det inte behövs av medicinska skäl. Ett beslut som skapade stor debatt under stämman. Uddevallapolitikern Marie Pettersson, ordförande för Centerpartiet i Uddevalla, var där och röstade för förslaget.

– Jag tycker att alla ska ha rätt att äga sin kropp och därför kan man utifrån religiösa skäl få välja att göra omskärelse när man är runt 12 år och själv kan välja, säger hon.   

Nästa år ska barnkonventionen bli lag, en konvention som innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Marie Pettersson tycker att stämmans beslut ligger helt i linje med den.

– När barnkonventionen tas i kraft ska alla lagar ses utifrån barnens bästa och det tycker jag det här gör, säger Marie Pettersson.

Elise Norberg Pilhem är Fyrbodals distriktsordförande för Vänsterpartiet. Hon håller inte med. Hon menar att en sådan lag istället kan leda till att man börjar göra omskärelser utanför lagens gränser.

– Vi har ett regelsystem som tydligt reglerar hur pojkar ska omskäras och jag tycker det är viktigt att följa det, säger hon.

Elise Norberg Pilhem tycker att det viktiga är att omskärelsen sker på ett sätt som inte traumatiserar pojkarna, vilket hon menar att det inte gör om man följer dagens regelsystem.

– Väljer man att förbjuda omskärelse helt kanske folk vänder sig till klåpare som gör omskärelse utan bedövning och liknande vilket kan leda till mer traumatiserande effekter, säger Elise Norberg Pilhem.

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

Utredning om garagebrand läggs ner

Branden på Lyckorna förstörde ett flertal bilar. Bild: Linnéa Cart-Lamy

I mitten på september brann det i en garagelänga på Lyckorna i Ljungskile. I branden totalförstördes sex garage och fem bilar. Enligt polisens utredning kan branden ha berott på ett elfel eller en kupévärmare, men polisen kan inte se några tecken på att den ska ha varit anlagd.

I nuläget är det oklart vad som orsakade branden men då polisen inte misstänker något brott läggs utredningen nu ner. Detta rapporterar P4 Väst.

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

Nu är veckans LN här

Reporter Karl Meyer håller upp resultatet av veckans arbete. Bild Alexander Gustafsson

Nu kan du läsa veckans numer av LN här.

I veckans nummer kan du bland annat läsa om Kungens besök i Uddevalla, tiggeritillståndet i Munkedal och några viktiga råd om svampplockande och mycket mer. God läsning!

Ljungskile Nyheter
ln@ljungskile.org

Fin fångst för fritidsfiskaren

Fritidsfiskaren Stefan Cederström fick en lyckad start på premiären med en hummer i tinan. Bild: privat

Nu har säsongens hummerfiske dragit igång. Under tisdagsmorgonen var det dags för fritidsfiskaren och Ljungskilebon Stefan Cederström, att dra upp sin första tina.

– Idag hade jag tur, så jag fick en stor och ordentlig hummer, säger han och hoppas att det ska blir minst en hummer till innan veckan är slut.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Man blev ihjälhuggen – nu åtalas den misstänkte

Efter att en man hittades död i sin lägenhet i våras åtalas nu en man i Vänersborgs tingsrätt, misstänkt för mord. 

Det var i mars i år som en 40-årig man hittades död i sin lägenhet i Trollhättan. Kort därefter häktades en 30-årig man, som enligt åtalet ska ha huggit ihjäl 40-åringen med ett vasst föremål. Nu åtalas 30-åringen, misstänkt för mordet. En man som passar in på 30-åringens beskrivning ska även ha setts lämna platsen av ett flertal vittnen. Mannen förnekar brottet.

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

Väntar på kompensation efter ko-olyckan

Det blev stort pådrag efter den tragiska olyckan där 17 kor dog efter att de blivit påkörda av tåget. Bild: Elin Johansson

I början av september blev 17 kor påkörda av ett tåg strax norr om Ljungskile, något som Ljungskile nyheter rapporterade om på plats. Efter olyckan stod det fast att Trafikverket skulle kompensera ko-ägaren Lena Olsson. Sedan olyckan inträffade har Lena Olsson haft fullt upp med att reda upp situationen.

 – Jag har bland annat sökt kompensation, men det är en lång process och jag är just nu mitt uppe i den. Men än så länge har jag inte fått några pengar, säger Lena Olsson.

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

Krönika: Låt oss äta vad vi vill

Vår krönikör Alexander Gustafsson tycker det är konstigt att folk blir så upprörda över andras matvanor. Bild Elin Johansson

Alla äter. Det är ett faktum. Äta bör man annars dör man är ett välkänt uttryck. Men ändå är ätandet ett väldigt känsligt ämne att ta upp.

I krönikan ställer vi oss frågan om varför så många blir upprörda över andras matvanor. Kan man inte bara låta folk äta vad de vill?

Alexander Gustafsson
alexander.jl18@edu.ljungskile.org