Marcus Ericsson

Nu är veckans LN här

Reporter Alexander Gustafsson håller upp resultatet av veckans arbete.
Bild: Marcus Eriksson

Nu kan du läsa veckans nummer av LN här.

I veckans tidning kan du bland annat läsa om ungas medievetenhet, spel- och språkkaféet i Uddevalla och om de nya modulerna på Linnéaskolan. Detta och mycket mer såklart. God läsning!

Ljungskile Nyheter
ln@ljungskile.org

Klimatprotest i Uddevalla

Anna Björk vill engagera fler människor i miljöfrågor. Bild: Sarah Holmqvist

På fredag arrangerar Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen en klimatstrejk på Kungstorget i Uddevalla. 

– Vi vill att fler ska få upp ögonen för miljöfrågan, säger Anna Björk, initiativtagare bakom klimatstrejken.  

Under våren 2018 höll Anna Björk i en studiecirkel där miljöfrågor diskuterades. I studiecirkeln deltog åtta personer. Det var också där som idén att arrangera en klimatstrejk i Uddevalla föddes.

– Personerna i studiecirkeln var väldigt engagerade och det fanns planer på att starta något evenemang redan då. Men det blev inget då utan det har dröjt fram till nu, säger Anna Björk.

Greta Thunberg har varit en stor motivation för Anna Björk som under en lång tid varit intresserad för miljöfrågor. Hon är glad över att evenemanget blir av efter över ett års planering.

– Studiefrämjandet och naturskyddsföreningen har varit ett stort stöd och även de personerna som var med i min studiecirkel har varit väldigt engagerade, säger hon.

Anna Björk hoppas att det blir ett bra gensvar från människorna som deltar på klimatstrejken. Men samtidigt vill hon inte ha för höga förhoppningar inför evenemanget.

– Vi hoppas såklart på att vi får bra respons men generellt sett är vi svenskar väldigt medvetna men samtidigt inte speciellt miljövänliga, säger hon. 

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

Klimatstrejk Uddevalla
Var: Vid statyn på Kungstorget i Uddevalla
När: På fredag eftermiddag
Arrangörer: Studiefrämjandet Uddevalla Norra Bohuslän och Uddevalla Naturskyddsförening

Ljungskilebo utsatt för båtmotorstöld

Det är just nu högsäsong för båtmotorstölder.

Janne Axelsson har sedan 2017 haft sin båt i Ljungskile småbåtshamn. Men under delar av sommaren har den legat vid en båtplats på Tjörn. Det var också där tjuvarna slog till under en kväll i början av september.

Tjuvarna fick med sig en stor mängd föremål från stölden. Motorn, hela instrumentpanelen, gps-utrustning samt fiskeutrustning för drygt 40 000 kronor. Dessutom andra grejer som batterier, tankar och flytvästar. Polisen har dock återfunnit mycket av stöldgodset och just nu sitter det två personer häktade misstänkta för stölden. 

– Det kom två bilar körande från Tjörn. Den ena lyckades de stoppa med två personer i medan den andra slank igenom. Men det fattas delar av stöldgodset så de måste ha fördelat grejerna mellan bilarna, säger Janne Axelsson. 

Janne Axelsson är nöjd över hur snabbt polisen arbetat med fallet och att mycket av stöldgodset är återfunnet. Men han är bekymrad över vilka konsekvenser det har fått för honom.

– Det tragiska är att jag inte har hunnit att försäkra båten sedan jag köpte den för två år sedan. Så nu blir det ju kostnader på runt 100 000 kronor, säger han. 

Janne Axelsson hade under under en tid sparat ihop pengar för att kunna köpa båten.

Som Ljungskile Nyheter rapporterade om under förra veckan är det nu högsäsong för just båtmotorstölder. Alf Gillberg, ordförande för Ljungskile båtklubb berättade då om hur klubben arbetar för att hålla tjuvarna på avstånd och hur bra det har fungerat. Janne Axelsson har varit medlem i båtklubben över två år och har under den tiden aldrig stött på några problem.

– Jag tycker att det är ett bra system där. Numera kan man digitalt boka vilka nätter man kan gå. Då går man mellan 22 till 06 och alla medlemmar ställer upp för varandra och det har uppenbarligen gett effekt, säger Janne Axelsson.

Text och bild: Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

Video: Den stora badardagen

Som Ljungskile Nyheter rapporterade om i fredags är det idag dags för den stora badardagen i Uddevalla. Vår reporter Linnéa Cart-Lamy ville inte vara sämre än de deltagande. Hon gick ner till kallbadhuset i Ljungskile för att ta reda på hur kallt det egentligen är i vattnet i september månad.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org
Victor Norlander
victor.jl18@edu.ljungskile.org

Parasport-tävling fortsätter att växa

Handigolfaren Mathias Eriksson från Lyckornas golfklubb kommer att inviga Uddevalla Open. Under 2018 utsågs Mathias till årets parasportprofil på Uddevalla idrottsgala.
Foto: Pressbild.

Det började som ett sätt att höja engagemanget för parasporten men har sedan starten växt till något större. Till helgen arrangeras Uddevalla Open för tredje gången och föreningen siktar hela tiden på att bli större.

Parasport är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med olika typer av funktionsvariation. För tre år sedan arrangerades Uddevalla Open för första gången och Bo Ahlén, ordförande i föreningen Uddevalla Open Parasport vill engagera fler människor i sporten. 

– Det är lätt att parasport blir bortglömt. Vi brinner för det här och genom evenemanget vill vi visa att alla människor har lika god tillgång till sport, trots olika funktionshinder, säger han. 

Enligt Bo Ahlén har föreningen tagit inspiration från liknande evenemang som arrangerats i Malmö och i Göteborg sedan 80-talet. Det är något som han tror har gett dem en bra kunskap och grund i hur man ska arrangera ett evenemang som detta. 

Sedan starten för tre år sedan har Uddevalla Open blivit större för varje år. Bo Ahlén och hans kollegor har mottagit beröm från åskådare, deltagare och framförallt från olika föreningar och företag och med deras hjälp vill föreningen fortsätta att växa. 

– Det är jättekul och de hjälper oss i att bli större genom att vara med och stötta oss i det vi gör, säger han. 

I Uddevalla Open kan du även som åskådare se både tävlingar och prova på aktiviteter som fotboll, golf, bowling och handboll. I år förväntas ett hundratal människor med olika funktionsvariationer att delta.

– Det är framförallt prova på verksamhet och vi vill uppmana folk att våga prova på. Det är det som det handlar om och det här är ett bra sätt att skapa kontakter på. Det kommer att bli väldigt roligt och vi är taggade, säger Bo Ahlén. 

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

Uddevalla Open
När?
Lördag 31 augusti – söndag 1 september
Var? Rimnersvallen i Uddevalla
Aktiviteter: Bland annat fotboll, golf & friidrott.
Eventet: Handigolfaren Mathias Eriksson inviger Uddevalla Open.