Linnéa Cart-Lamy

Häxorna har intagit teatern

Monica Milocco bredvid postern för Häxor. Bild: Linnéa Cart-Lamy

Just nu spelas dansföreställningen Häxor för skolklasser runt om i västra Sverige. På lördag visas föreställningen för allmänheten på Regionteater Väst i Uddevalla.

Häxor är en 40 minuter lång dansföreställning som riktar sig till barn i åldrarna sex till nio år. En föreställning som med ljud och dans berör det ständigt aktuella sagoväsendet.

– Häxor är något som genom tiden, alltid har funnits. Tankar om häxor och vilka de är, vad de gör och hur de ser ut, säger Monica Milocco som är konstnärlig chef för dansen på Regionteater Väst.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Hällelöparen om Duplantis: ”Ruskigt imponerande”

Armand Duplantis och Benjamin Åberg.
Foto: Ryno Quantz/Svenska Friidrottsförbundet/Hasse Sjögren

Armand Duplantis knyckte VM-silvret under tisdagens nervkittlande stavhoppsfinal i Doha. Något som imponerar på Hällelöparen Benjamin Åberg.

– Den nivån som gårdagens final var på, där det krävdes 5,97 för ett silver – det är ruskigt imponerande, säger Åberg när Ljungskile Nyheter ringer upp för en kommentar.

Benjamin Åberg, som själv är både elitlöpare och tränare i Hälle IF, spår en ljus framtid för Duplantis. Men han ser ändå områden där svensk-amerikanen kan komma ännu längre.

– Han är ju tidigt utvecklad om man ser till tekniken, men jag tror inte att fysiken är riktigt där än. Det är klart att han kan bli ännu bättre om han blir lite starkare och lite snabbare så småningom, säger han.

19-årige Duplantis har redan många stora framgångar. 2018 blev han både Europamästare och juniorvärldsmästare, och nu sist silvermedaljör i VM. Det är något som Benjamin Åberg tänker kan motivera ungdomarna som han själv tränar.

– Det är ju en fantastisk inspiration att ha en sådan som Duplantis i Sverige, att se upp till, säger Åberg men trycker även på att framgång kan komma senare i livet:

– Det är väl snarare så att man kan bli bra både som ung och som gammal.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Kommunikation nyckeln vid brasilianskt besök

Leon Rabelo och Mario Farias föreläste på Ljungskile folkhögskola under måndagen.
Foto: Elin Johansson

Under måndagen besökte Leon Rabelo och Mario Farias Ljungskile folkhögskola, för att prata hållbarhet och vikten av kommunikation.

Leon Rabelo och Mario Farias arbetar för den icke-statliga organisationen Cetra, som driver flera hållbarhetsprojekt. Under föreläsningen fokuserades det på folkets makt och vikten av kommunikation – för ett bättre klimat.

– Jag tycker att om man bara tänker på det man har under fötterna kommer man inte långt. Man måste se sig om i världen och försöka etablera kontakter och samarbeten, säger Leon Rabelo.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Dags igen för Angeläget!

Sidekick Ylva Hallingberg och programledare Linnéa Cart-Lamy
Bild: Victor Norlander

I veckans Angeläget kommer ni att bland annat få följa med på Bokmässan. Google fyller 21 år – vi ställer oss frågan –  kan man googla allt?

Och från en mässa till en annan. Vi har pratat med paret från Ljungskile som är på väg till tyska Guitar summit med sin gitarrinnovation

Uddevallabor medverkade den tysta riksmanifestationen för att uppmärksamma nedlagda utredningar kring sexualbrott. 

Till sist – som vanligt ett besök av veckans nyhetschef.

      Här
kan ni lyssna på veckans Angeläget.

Ljungskile Nyheter
ln@ljungskile.org

Ljungskilepar till tysk gitarrmässa

Samuel och Josefin Fredén. Bild: privat.

Ljungskileparet Samuel och Josefin Fredén, är just nu på plats i tyska Mannheim för att delta i mässan Guitar Summit.

Till mässan tar de sin uppfinning Harpad, som kan förvandla en akustisk sexsträngad gitarr till en tolvsträngad. För sin innovation knep de en andraplats på affärsidétävlingen Growfyrbodal, under förra året.

– En av jurymedlemmarna var gitarrist, och när vi pitchade idén sa han ”jag ska ha en sån här när ni är klara”. Så det kändes ju väldigt bra, säger Samuel Fredén.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Han vill få fler unga in rugbyns magiska värld

Ivan Vitus är idrottslärare på Ljungskileskolan. Bild: Linnéa Cart-Lamy

Under förra läsåret fick låg- och mellanstadieelever på Ljungskileskolan testa på gratis rugby, och om några veckor är det dags igen. Bakom initiativet står idrottsläraren och rugbyfantasten Ivan Vitus. 

Ivan Vitus kommer ut från Ljungskileskolans idrottshall, hans lektioner är slut för idag. I famnen har han har två rugbybollar. På den ena bollen står det “Gilbert” med grön fet text. Ett känt rugbymärke, förklarar han.

 – Jag brukar skoja och säga “nu ska jag hämta min kompis Gilbert”. 

Gedigen bakgrund inom sporten

Ivan Vitus har en gedigen bakgrund inom sporten. Uppvuxen i Sydafrika, där rugbyn räknas som nationalsport, började Ivan spela som sexåring. Under 1980-talet lämnade han Sydafrika för Sverige och fortsatte att engagera sig i sporten i det nya hemlandet. 

Förra årets rugbyträningar uppskattades av eleverna. Besvikelsen var stor när Ivan Vitus ibland på grund av förkylningar var tvungen att ställa in passen. Inför denna omgång hoppas han att fler föräldrar vill engagera sig i verksamheten. 

Ivan Vitus är just nu i full gång med att skicka ut information inför läsårets kommande rugbyträningar. Han vill också lugna oroliga föräldrar om vad rugby innebär. 

 – Det första man tänker när man hör rugby är ofta att det är väldigt farligt. Om man ser slutprodukten kan det se väldig farligt ut, säger han och fortsätter:

– Det tar många år innan man ens kommer dit och vi börjar med en variant som vi kallar för touch rugby. Man nuddar varandra istället för att tackla, och det tycker jag är en väldigt bra inkörsport för just ungdomar. 

Svårt att leda ensam

Ivan Vitus har både varit förbundskapten för landslagets U16-lag, rikstränare och sitter idag i styrelsen för Rugby Väst och Svenska Rugbyförbundet. Genom sitt yrke som idrottslärare försöker han att förmedla rugbyns magiska kraft. Både under lektioner och genom rugbyträningarna efter skoltid som startade under förra läsåret. 

– Några gånger var vi upp mot 30 stycken, och då var jag ensam. Så det blev ganska tungt, berättar han och efterlyser återigen föräldrar som vill hjälpa till. 

Anledningarna till varför man ska spela rugby är många, enligt Ivan Vitus. 

 – Den har fart, den har så mycket teknik, säger han och trycker extra på rugbyns värderingar som genomsyrar sporten:

 – Efter matchen, finns en oskriven lag som säger att lagen ska äta ett mål tillsammans. Man ska sitta ned tillsammans med sin motståndare. När man går därifrån ska man man vara vänner. 

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Förmodat elfel anledning till röklukt på bensinmack

Under tisdagsmorgonen fick räddningstjänsten in ett larm om rökutveckling i Ljungskile. Foto: Linnéa Cart-Lamy

På tisdagsmorgonen fick räddningstjänsten ett larm om röklukt på bensinstationen i Ljungskile.

Enligt räddningstjänst ska personalen ha larmat om röklukt, och på plats kunde man konstatera att det förmodligen rörde sig om ett elfel.

– Ägaren till butiken ringde SOS då man kände röklukt från lagret, säger Jan Olsson, insatsledare vid Mitt Bohuslän och fortsätter:

– Vi har letat och kommit fram till att det rör sig om ett elfel i en kontaktor till ett aggregat som drar luft.

Elektriker är på väg till platsen för att åtgärda felet. Ingen person ska ha skadats.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Jämställdhetstänk bakom nyöppnade toaletter

De båda nyöppnade toaletterna vid Ljungskile station kostar nu för att användas.
Bild: Victor Norlander

Toaletterna vid Ljungskile station som tidigare varit stängda på grund av upprepad skadegörelse har åter öppnat. Uddevalla kommun har nu valt att även fokusera på jämställdhetsfrågan.

Till en början var urinoaren på Ljungskile station kostnadsfri medan toaletten var belagd med avgift. Kommunen valde då av jämställdhetsskäl att ta bort avgiften även för toaletten. 

Men att ha två öppna toaletter ledde till upprepad skadegörelse och kommunen bestämde att båda toaletterna skulle avläggas med en avgift. 

Man kan betala med sms, Swish och mynt för att komma in på toaletterna. Fredrik Stengavel, gatuchef på Uddevalla kommun, menar att många betalmöjligheter också ska bidra till jämlikhet.

– För äldre som fortfarande vill använda mynt och det är ju inte alla som är bekväma med Swish, säger han.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Kor påkörda av tåg norr om Ljungskile

Det var flera kor som blev påkörda av tåget. Foto: Elin Johansson.

Ett tåg har kört på ett tiotal kor under torsdagsförmiddagen, strax norr om Ljungskile.

Ljungskile Nyheters reporter Elin Johansson var först på plats där olyckan inträffat. Det var ett tiotal döda kor över spåret på Bohusbanan, strax norr om Ljungskile.

– Det är nötkreatur som kommit ut på tågspår och blivit påkörda, säger räddningsledare Hans-Erik Oskarsson.

Oskarsson är dock osäker på hur korna kom ut på vägen. Han säger även att de har en plan för djuren.

– De kommer hämtas av en nöd-slaktbil av något slag, säger han.

Larmet kom in 10.39, om ett tiotal kossor på spåret. Ägaren och räddningstjänst var på plats, det meddelar Johan Josarp, vakthavande befäl på Polisen.

Tåget står fortfarande still på spåret och det ligger kor över spåret, även i diket bredvid. Polisen är på plats och det är begränsad hastighet vid olycksplatsen, både på E6 och gamla E6.

– Trafiken kommer komma igång tidigast 15.00. Vi jobbar på att ersätta alla tåg med bussar, säger Jonathan Nord-Ekfeldt på Västtrafiks störningsinformation.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Elin Johansson
elin.jl18@edu.ljungskile.org

Två åtalas för våldtäkter på boende

Foto: Patrik Svedberg

Två män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för två våldtäkter mot två unga kvinnor på ett boende i Uddevalla kommun. 

Våldtäkterna ska ha ägt rum vid samma tillfälle. En av männen är i 20-årsåldern och åtalas för våldtäkt mot den ena kvinnan. Den andra kvinnan ska enligt åtalet ha blivit våldtagen av den andra mannen. 

Männen riskerar att utvisas, om de döms för våldtäkt. Båda männen förnekar brott. Varken männen eller kvinnorna bodde själva på boendet.

– De har blivit insläppta av en person som bor där, säger kammaråklagare Malin Melin till Ljungskile Nyheter.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org