Karl Meyer

Poliserna som sköt Eric Torell frias

Pressbild: Sveriges Domstolar

Det har gått ett år sedan 20-årige Eric Torell med Downs syndrom sköts till döds av polisen i Stockholm. Alla tre poliser som åtalades för inblandning i Eric Torells död, frias, rapporterar SVT.

Frågorna som Stockholms tingsrätt hade att ta i beaktande var om poliserna fortfarande hade nödvärnsrätt när de sköt skotten som träffade Torell i ryggen. Tingsrätten har också prövat om polisen som ledde insatsen borde ha planerat annorlunda.

Domen i Stockholms tingsrätt kom på torsdagseftermiddagen vid 14-tiden. Båda poliserna som avlossade skotten som träffade Torell frias, insatsledaren frias också.

25 skott avlossades mot Eric Torell som hade rymt hemifrån morgonen 2 augusti förra året. Han hade med sig ett platsvapen och polisen uppfattade honom som beväpnad och livsfarlig.

Försvarsadvokaten menar att hans klienter inte har gjort något fel om man beaktar gällande lagstiftning. Tingsrätten har alltså valt att gå på försvarets linje.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Barn hade inre blödningar – förskola ringde inte 112

Förskolepersonalen ringde inte ambulans när barnet föll över 1,5 meter. Pressbild: Västra Götalandsregionen

En pojke föll från ett träd på en förskola i Uddevalla i slutet av förra månaden. Personalen valde att ringa vårdnadshavare istället för ambulans – det visade sig senare att pojken hade inre blödningar, rapporterar Bohusläningen.

Efter fallet från trädet på över 1,5 meter ringde förskolan pojkens föräldrar. Mamman hämtade pojken, som inte kunde gå efter fallet, och tog honom till vårdcentralen. De hänvisades vidare till NÄL – där det konstaterades att pojken hade inre blödningar. Han lades in på sjukhusets intensivavdelning i tre dagar.

Föräldrarna är kritiska till förskolans agerande och menar att de skulle ha larmat ambulans. Kommunen har startat en utredning i ärendet, rapporterar Bohusläningen.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Boris Johnsons brexitplan – veckor innan utträdet

Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister, fortsätter på den linje han stakat ut ända sedan han flyttade in på 10 Downing street. Landet ska lämna EU den 31 oktober ”oavsett vad som händer”, rapporterar The Times.

En av de frågor kring brexit som skapat mest kontrovers har varit relationen mellan Irland och Nordirland. Frågan är känslig med tanke på ländernas blodiga historia. Många befarar att en gräns med hårdare kontroller kan få ödesdigra konsekvenser. Värsta tänkbara scenario är en konflikt liknande den under 70- och 80-talet, då tusentals människor fick sätta liv till i terrorattacker.

Boris Johnsons plan är att Nordirland, tillskillnad från resten av unionen fortsätter vara en del av EU:s inre marknad i fyra år till. Mat, boskap och industriprodukter ska kunna röra sig fritt över gränsen. Dock kommer tullstationer upprättas vid båda sidor av den nordirländska gränsen.

Premiärministern håller fast vid att han inte kommer be EU skjuta upp brexit ytterligare. 31 oktober är det som gäller.

– Vi älskar Europa, jag älskar Europa i varje fall, men efter 45 år av konstitutionella ändringar av vår relation till EU så måste vi ha en förändring, säger Johnson i ett tal under Tories partidagar i Manchester.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Villa brann ner till grunden i Stenungsund

Arkivbild

Vid 03.30- tiden under natten till onsdag bröt en våldsam villabrand ut i Spekeröd i Stenungsund. Huset brann ner.

Villaägaren hade lyckats ta sig ut ur huset innan det började brinna, inga personer skadades i branden. När polis och räddningstjänst kom till platsen var huset övertänt, fokus lades på att branden inte skulle sprida sig, och villan fick brinna ner till grunden. Polisen vet i nuläget inte vad som utlöste branden.

– Vi ska göra en teknisk undersökning idag och den får svara på hur och var den har startat, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson Polisen region Väst.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

En död efter våldsdåd på finsk skola

En person har dött och ett tiotal har skadats i ett våldsdåd mot en yrkesskola i finska Kuopio, rapporterar Svenska yle. De skadade vårdas nu vid Kuopio universitetssjukhus.

Gärningsmannen använde sig av ett sabelliknande föremål vid attacken och hade även med sig en pistol. Finsk polis bekräftar att de har avlossat skott vid insatsen, skriver de på twitter. Bland de skadade finns både elever och lärare på skolan, en polis ska ha skadats lindrigt vid attacken.

Det går cirka 600 personer på skolan som ligger i köpcentret Herrman i Kuopio. På skolan går personer i alla åldrar, dels de som kommer direkt från grundskolan, men även vuxna.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Shekarabi tar över Strandhälls ministerpost

Ardalan Shekarabi axlar rollen som ny socialförsäkringsminister.
Pressbild: Regeringen

På en presskonferens under tisdagen presenterar statsminister Stefan Löfven (S) en regeringsombildning. Tidigare civilminister Ardalan Shekarabi (S) tar över Annika Strandhälls (S) post som socialförsäkringsminister.

Under måndagen meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att hon avgår. Beskedet kommer en månad efter att hennes sambo hastigt gått bort. I Strandhälls tidigare portfölj ligger sjukförsäkrings- och pensionsfrågorna, samt – den för S mycket viktiga – familjeveckan. Hon kommer dock inte att lämna politiken helt, utan fortsätta som riksdagsledamot.

Lena Micko, tidigare ordförande i SKL, tar över som civilminister.
Pressbild: Hans Alm/SKL

Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) tidigare ordförande Lena Micko efterträder Shekarabi som civilminister.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Våldsamt i Hongkong när Kina firar 70-årsdag: Demonstrant skjuten

Samtidigt som Kina firar landets 70-årsdag så pågår det, trots förbud, våldsamma demonstrationer i Hongkong. Nu kommer uppgifter från South China Morning Post om att en demonstrant har blivit skjuten i bröstet.

Sex tusen poliser har satts in av myndigheten för att möta demonstranterna i Hongkong. Flera gator och affärer samt många tunnelbanestationer har stängts av. Uppgifter gör gällande att polisen skjuter skarpt – och att en demonstrant träffats i bröstet. Samtidigt har polisen i Hongkong lagt ut bilder på twitter som påstås visa skador från frätande vätska, något demonstranterna ska ha använt.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Vattenstoppet löst i Stenungsund

Under tisdagsmorgonen var det stora problem med vattenförsörjningen i Stenungsund.
Bild: Ylva Hallingberg

Under morgonen var det avbrott i vattenförsörjningen i Stenungsund. Nu meddelar kommunen att vattnet är tillbaka, men uppmanar till sparsamhet.

Felet på vattenverket gjorde att kommunen uppmanade alla att sluta använda vattnen för att spara på det som redan finns i kranarna.

– Vi har ett teknisk fel i vattenverket och uppmanar nu att man sparsamt ska använda vatten i hemmet. På så sätt tömmer vi inte hela vattensystemet, sade Daniel Gärling, sektorchef samhällsbyggnad i Stenungsund kommun till Aftonbladet.

Men strax innan 11.30 meddelade Stenungsunds kommun på deras hemsida att problemet är löst. Samtidigt uppmanas alla att vara sparsamma på vattnet resten av dygnet.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

Norska hundsjukdomen: Döda hunden var inte svensk

Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Alexander Gustafsson

På torsdagen kom nyheten om att en hund hemmahörande i Sverige är en av de 43 hundar som hittills har dött i den mystiska norska hundsjukdomen. Men hunden är inte svensk.

På torsdagen rapporterade flera svenska medier att en svensk hund dött i den misstänkta norska hundsmittan. Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), säger att det inte var en svensk hund som dog på ett djursjukhus i Sverige.

– Vad vi har förstått så avlivades den på ett djursjukhus i Sverige. Det var en gammal hund som var på genomresa i Norge och sedan i Sverige, den var kroniskt sjuk, säger Karl Ståhl till Ljungskile Nyheter.

Varifrån är hunden?

– Det spelar ingen roll var hunden var hemmahörande någonstans, säger Karl Ståhl.

Sedan tidigare har man dragit slutsatsen att sjukdomen inte smittar mellan hundar. Och på torsdagen meddelade den norska kontrollmyndigheten för bland annat hundar, Mattilsynet, att de drar tillbaka det tidigare rådet om att hundar inte ska ha närkontakt med varandra. 

Karl Meyer
karl.jl18@ljungskile.org

Nu krävs det tillstånd för att tigga i Munkedal

Christoffer Wallin, gruppledare för SD i Munkedal kommun och Jenny Jansson, ordförande för S i Munkedal kommun.
Pressbild: Sverigedemokraterna / Pressbild: Socialdemokraterna

På måndagen klubbades Kristdemokraternas motion om tiggeritillstånd igenom i Munkedals kommunfullmäktige med röstsiffrorna 18-16. Sverigedemokraterna driver frågan om ett nationellt tiggeriförbud – och röstade för förslaget. Samtidigt är oppositionspartiet Socialdemokraterna kritiska till beslutet.

– Ska du sitta och tigga så är det bra med ett tillstånd. Dels för att komma undan brottsligheten som en del av tiggeriet ligger bakom. Sedan är det bra att söka tillstånd så att vi vet vilka det är som sitter och tigger, säger Christoffer Wallin, gruppledare för SD i Munkedal kommun.

Eskilstuna, som var först i Sverige med att införa tillstånd för att tigga, hade svårt att nå ut med information till den som tigger, rapporterade Sveriges Radio. I Munkedal är det kommunförvaltningens uppgift att bistå med information. Christoffer Wallin säger att de kommer att uppdatera sin hemsida med information.

På riksplanet driver SD, precis som i Munkedal, frågan om ett nationellt tiggeriförbud. Men Christoffer Wallin menar att ett tiggeritillstånd är bättre.

– Egentligen så är ju tillståndet bättre, att man får information om vilka som sitter. Men ett förbud är ju ett förbud och det (tiggeriet) skapar ju osäkerhet på gator och torg, säger Christoffer Wallin.

Socialdemokraterna röstade emot förslaget igår och Jenny Jansson, ordförande för S i Munkedal, har svårt att se några fördelar med det.

– Vi vet inte vad det ska leda till och vi tycker inte man ska göra det krångligare för redan utsatta människor, säger hon.

Jenny Jansson tror inte att tillståndskravet kommer att ha effekt på den organiserade brottsligheten som KD säger sig vilja bekämpa med förslaget.

– Jag tror knappast att de som ägnar sig åt organiserad brottslighet bryr sig om att söka tillstånd, säger Jenny Jansson.

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org